Hrvatski europarlamentarci potpuno nebitni lobistima

Večernji list
Više od 10 tisuća sastanaka s lobistima zabilježili su zastupnici u Europskom parlamentu od srpnja ove godine na stranici Transparency Internationala. Od toga, ni jedan jedini nije s eurozastupnicima iz Hrvatske.

Najviše lobista primili su Šveđani, Finci i Nizozemci, dok je uz Hrvatsku jedina država s nula sastanaka Cipar. Bilježe li naši europarlamentarci sastanke ili ih jednostavno – nema?

 U ovom se zastupničkom mandatu zastupnik Picula nije susretao s predstavnicima lobističkih skupina – kažu nam iz ureda zastupnika Tonina Picule (SDP, S&D). Zastupnik Picula o sastancima s veleposlanicima, predstavnicima drugih zemalja, nevladinih udruga i medija redovito javnost obavještava putem svoje internetskih stranice, na društvenim mrežama i objavama za medije ako je riječ o susretima za koje se procjenjuje da su od šireg interesa javnosti, dodaju. Picula prima izvješća hrvatskih interesnih udruženja poput Hrvatske gospodarske komore i drugih sličnih udruženja, gdje oni izvještavaju o svojim stavovima kad to smatraju shodnim i podržava postojanje registra i praksu objave izvješća o susretima s lobističkim udruženjima i o njima će obavještavati ako se takvi sastanci održe.

Željana Zovko (HDZ, EPP) napominje kako su samo izvjestitelji, izvjestitelji iz sjene i predsjednici odbora dužni objaviti svoje održane sastanke koji spadaju u opseg Registra transparentnosti. – Interesne mi se skupine nisu obratile za zatvorena izvješća za koja sam bila odgovorna, a za izvješća na kojima trenutačno radim sastanke ću pravodobno prijaviti prije zatvaranja samih izvješća – ističe eurozastupnica. Transparentnost je tema o kojoj se godinama ozbiljno razgovara na razini EU, uz neprestane kritike da je Bruxelles u ne do kraja definiranoj zoni kad je riječ o djelovanju interesnih skupina i njihovoj vezi s onima koji donose odluke. Otkad je Transparency international pokrenuo interaktivni portal Integrity Watch, koji bi trebao javnima učiniti sve sastanke, između ostalih, i zastupnika u Europskom parlamentu, primijećeno je otvaranje, no ono nije jednako diljem Europe, kao ni diljem političkih skupina.

 Logično je da nisu svi zastupnici jednako zanimljivi lobistima – sastanke je tako prijavilo njih 309 od 704, dok u objavama prednjače skupina Zeleni/EFA (Europski slobodni savez). S druge strane, u raznim institucijama Bruxellesu najviše sastanaka održala skupina BusinessEurope, skupina koju čine poduzeća iz 40-ak EU i ne-EU država s 30 lobista, budžetom oko četiri milijuna eura, potom Google s budžetom od oko osam milijuna eura te potom Airbus. Hrvatska je za – i posebno prije predsjedanja Vijećem EU – bila zanimljiva lobistima – prva je svoje lobiste poslala Američka gospodarska komora, AmCham, i Britanska gospodarska komora. Lobirali su, među ostalim, Konfederacija europskih sindikata, Konferencija europskih crkvi, kompanija za kružna putovanja FIPRA, CECIMO kao udruga proizvođača strojnih alata te predstavnici Europske nautičke industrije, piše Večernji list.

You may also like

0 comments