Veliku buru digla je nova objava novinara i voditelja Velimira Bujaneca u emisiji Bujica. Nakon audio zapisa kojeg je nedavno objavio nakon kojeg se sumnja na nasilničke tendencije bivšeg ministra Lalovca, u Bujici je ovaj put javnosti prikazana još jedna skandalozna snimka.

Piše: Eduard Petranović

Ovog puta, pošto se radi o bivšem predsjedniku i jednom od vodećih hrvatskih antifašista modernog doba, kojeg su u svoju utvrdu nakon MOST-ovog izbacivanja iz ureda uselili baš antifašisti, vijest je osvanula i u svim „mainstream“ medijima. Iako, portal Index.hr je u članku Mesić govori o Jasenovcu objavio kako je snimka preuzeta s YouTube-a te nije naveo u kojoj emisiji je snimka prikazana jer taj portal novinara Velimira Bujaneca ne smatra relevantnim. Ovaj snimak, navodno iz 1992. godine, u prvi plan stavlja nekoliko važnih činjenica. Osim toga, upozorava i na nekoliko enormnih propusta i za državu opasnih radnji iz samog vrha državne hijerarhije.

Prvo što se mora ispitati, jest zašto snimka sa više nego spornim izjavama bivšeg predsjednika nije objavljena mnogo prije? Onaj tko je ovo snimio, svi oni koji su događaj zataškali kao i svi koji su znali za takve političke i osobne stavove Stjepana Mesića trebali bi odgovarati! Istina, slobodni smo i svatko u demokraciji ima pravo štovati koga i što želi. No, ovdje se radi o čovjeku koji je od 2000. godine obnašao dužnost hrvatskog predsjednika, na račun svih građana Republike Hrvatske! Ako već nije dovoljno za svaku osudu pa i moguću kaznenu odgovornost veličanje bilo kojeg totalitarnog režima odgovornog za stradavanja, onda je svakako više nego dovoljno što je Stjepan Mesić u dva predsjednička mandata obmanuo cjelokupnu javnost, sve svoje glasače kao i stranačke kolege i simpatizere, koje je također nekoliko puna mijenjao kao čarape. Oni koji su posjedovali ovu snimku, s njom su u javnost trebali izaći najkasnije u prvoj Mesićevoj predsjedničkoj kampanji, kako bi građani znali kome daju glas. Onda bi demokratskim putem, oni koji to žele, mogli mirne duše dati svoj glas osobi koja zbog očito nekih osobnih ciljeva u jednom povijesnom trenutku podržava jednu ideologiju, a kad mu to odgovora, potpuno suprotnu. A one su, na koncu, i jedna i druga krivac za tisuće stradalih.

Druga bitna stavka oko ovog video zapisa tiče se upravo hrvatskih antifašista, svih boraca za očuvanje tekovina NOB-a kao i svih civilnih udruga koje na teret države i poreznih obveznika zagovaraju antifašističke vrijednosti. Ako je Stjepan Mesić počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, a u 2 navrata je veličao upravo onu ideologiju kontra koje je taj antifašizam stvorio pobjedničku, pomalo mitsku stranu, jesu li i oni ispod njega i njegovi sljedbenici također samo biznismeni i politički monopolisti antifašizma? Ako uzmemo u obzir glavne apologete hrvatskog antifašizma, onda se lako može tako zaključiti. Oni koji su godinama na raznim platformama preko civilnih udruga lovili „ustaše“ i upozoravali na „fašizaciju Hrvatske“, nedavno su pokazali svoje pravo lice kad su otvoreno i javno ušli u politiku te osnovali radikalno lijevu političku stranku; „Novu ljevicu“. Upravo su svi oni koji su godinama preko civilnih udruga zagovarali „antifašističke vrijednosti“, sad sav svoj novac koji su koristili od države za javnu promociju pretočili za ulazak u politiku, ili su samo sjedenjem u prvom redu dali podršku istima. Zbog navedenih činjenica, bivši ministar Hasanbegović je bio u pravu kad je izjavio da je „hrvatski antifašizam floskula“.

Na koncu, moram ponoviti da se ovo treba gledati sa strane običnih poreznih obveznika i glasača na izborima. Neću ulaziti u dublje borbe između ustaša i partizana te uspoređivati dva totalitarna režima. Za mene je svaki onaj totalitarni režim koji je gazio ljudske slobode te ubijao i bez suđenja zatvarao, vrijedan svake osude i zakopavanja u bezdan prošlosti. No, Stjepan Mesić, kao i svaki onaj koji ga je godinama štitio kao jednu od najvažnijih političkih persona u Hrvatskoj, mora odgovarati jer je time štitio zloupotrebu položaja, klijentelizam te podržavao trošenje novaca iz džepa građana za osobne uspjehe. Stjepan Mesić je samo još jedna kap goriva koja je ubrzala proces otkrivanja pravih lica onih koji koriste jednu ideologiju za vlastite osobne interese, promociju i bogaćenje. A ima ih mnogo. I svi već više manje znamo tko su. Pitanje je samo, ima li dovoljno političke volje i hrabrosti da se napokon maknemo od mitomanije koju nam prodaju političke elite, kako bismo u miru uživali blagodati demokracije te ljudskih i tržišnih sloboda.

Autor je politički komentator portala Energypress.net i kolumnist portala Direktno.hr.

Related Posts