Hrvatske tvrtke traže partnere u Kini

Približno 150 hrvatskih tvrtki sudjeluje na poslovnim razgovorima s predstavnicima 50-tak kompanija iz kineske pokrajine Zhejinag, koji se u ponedjeljak održavaju u sklopu Hrvatsko-kineskog gospodarskog foruma u organizaciji gospodarskih komora Hrvatske i Zhejinaga.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović istaknuo je da je Kina ne samo drugo najveće svjetsko gospodarstvo, već i najveća trgovačka sila svijeta, s kojom Hrvatska, bez obzira na golemu razliku u veličini, ima puno sektora u kojima može računati na suradnju.

Robna razmjena dviju zemalja lani je iznosila 656 milijuna američkih dolara, od čega je tek 77 milijuna dolara iznosio hrvatski izvoz u Kinu i to se mora ojačati. Zato će HGK krajem godine otvoriti predstavništvo u Šangaju, kako bi razmjena u vrlo skorom razdoblju dosegnula milijardu dolara, istaknuo je Burilović.

Suradnju gospodarstvenika trebao bi olakšati i Sporazum o suradnji između HGK i Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT), koji je potpisan u sklopu foruma. Govoreći o sektorima u kojima je suradnja hrvatskih i kineskih gospodarstava najizglednija, Burilović je posebice izdvojio prehrambenu industriju, rekavši kako su kineski poduzetnici primjerice već pogledali ponudu hrvatskih vina. “Teško da možemo govoriti o dovoljnim količinama, ali mi idemo na kvalitetu, a nju hrvatska prehrambena industrija ima”, istaknuo je Burilović.

Velik potencijal, dodao je, ima turizam, koji već bilježi dvoznamenkaste stope rasta – Hrvatsku je lani posjetilo gotovo 88 tisuća kineskih turista što je 44 posto više nego 2014., a ostvarili su gotovo 130 tisuća noćenja ili 45 posto više nego godinu ranije. Zamjenik ministra gospodarstva Leo Prelec tome je dodao suradnju u energetici i prometu odnosno distribuciji, s obzirom na geostrateški položaj Hrvatske, posebno luka u Pločama, Zadru i Rijeci, koje mogu biti vrata za ulazak kineskih proizvoda na europsko tržište.

Potpredsjednik CCPIT Wang Jinzhen iznio je podatak da je Hrvatska drugi najvažniji kineski trgovinski partner među zemljama bivše Jugoslavije. Današnji skup, dodao je, još je jedna prilika za širenje suradnje u sklopu mehanizma suradnje Kina plus 16, odnosno između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe.

You may also like