Hrvatska želi izboriti bescarinsku zonu sa BIH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je u utorak da Hrvatska uvjetuje izvoz mlijeka iz BiH u Europsku uniju kako bi pokušala ishoditi bescarinski režim koji je imala dok nije postala članica unije.

“Hrvatska želi da se izvrši prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) prema kojoj bi zadržala pravo na bescarinski izvoz roba u našu zemlju”, jer je pristupanjem Europskoj uniji automatski prestala biti članica CEFTA-e, rekao je Šarović za medije u BiH.

Po njegovim riječima, nakon što su predstavnici BiH u utorak u Bruxellesu razgovarali s čelnicima Uprave za zdravlje i sigurnost hrane EU-a, Europska komisija bi već sljedećeg tjedna trebala razmatrati opravdanost hrvatskog prigovora na izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine.

Ravnatelj te uprave Bernard van Goethem razgovarao je u utorak u Bruxellesu s izaslanstvom BiH koje je predvodio direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba te je na inzistiranje bosanskohercegovačke strane ubrzana procedura razmatranja prigovora Hrvatske, budući da je sastanak o tome isprva bio planiran za 16. rujna. “Nakon što su naši predstavnici izrazili nezadovoljstvo zbog toga, jer time naši proizvođači mlijeka trpe velike štete, uspjeli smo postići dogovor da se žalba razmatra sedam dana prije”, rekao je Šarović.

Pojasnio je da je Hrvatska kao službeni razlog žalbe navela zahtjev da Nadzorna misija Ureda za veterinarstvo i hranu iz Dublina još jednom provjeri mljekare u BiH, tvrdeći da mlijeko iz BiH ne zadovoljava uvjete koje propisuje EU.

You may also like