Hrvatska u vrhu prema mjerama za koronavirus

Oxfordska analiza
Oxfordski znanstvenici prije dva tjedna govorili su kako Hrvatska ima najrestriktivnije mjere na cijelom svijetu, a sada su se napokon javili i objasnili kako su došli do tog.

“U ovom trenutku Hrvatska je poduzela sve mjere koje spadaju pod najstrože na našoj ljestvici. Kad smo ih uzeli sve u obzir, Hrvatska je prikupila 100 bodova na našoj ljestvici. Postoji još par zemalja koji su blizu tome: Indija je tu negdje, Južna Afrika je u sličnoj poziciji, ali definitivno, kada pogledamo sve mjere koje promatramo, Hrvatska je jedna od najstrožih zemalja kada pričamo o zaštiti od virusa COVID-19”, rekao je Toby Phillips, voditelj odjela za digitalna istraživanja Sveučilišta Oxford.

Ipak, Hrvatska je na dnu po broju testiranja. “Od početka pandemije, testiranje je jako važno i na ovom istraživanju rade i epidemiolozi koji procjenjuju važnost mjera, i svi su nam oni rekli da je testiranje najvažniji korak u razumijevanju virusa i njegovog kontroliranja. Trenutno u obzir uzimamo sedam različitih mjera koje ulaze u našu ljestvicu. Dodavanjem podataka o broju testiranja bi promijenilo rezultate na ljestvici, ali ne previše. Za Hrvatsku, ja očekujem da bi ostala pri vrhu ljestvice čak i kada ubacimo tako temeljite podatke”, pojasnio je Phillips.

“Ono što očekujemo je da će druge zemlje u narednih par tjedana pojačati svoj odgovor, pa će se i krivulja početi izravnavati sukladno tome. To je naša hipoteza.”, rekli su znanstvenici za RTL.

You may also like

0 comments