Hrvatska se zadužuje na domaćem tržištu

ZABA Analiza
Hrvatsko Ministarstvo financija (MF) emitirat će ovog tjedna na domaćem tržištu dvije obveznice.

„Kraća“ je “čisto” kunska i ima petogodišnje dospijeće (studeni 2024. godine), a veličina izdanja je 3,5 milijardi kuna. Njezina kuponska kamatna stopa je 0,25%. Cijena utvrđena na primarnom tržištu je 99,455% nominale, a prinos do dospijeća 0,36%. To je za 90-ak baznih poena (bp) iznad prinosa na petogodišnju njemačku državnu obveznicu.

Hrvatska „duža“ nova obveznica indeksirana je na kretanje tečaja kune prema euru i ima petnestogodišnje dospijeće (studeni 2034. godine). Njezina veličina izdanja je 7,5 milijardi kuna, a kuponska kamatna stopa 1,00%.

Cijena utvrđena na primarnom tržištu je 97,262% nominale, a prinos do dospijeća 1,20%. To je za 140 bp iznad prinosa na petnaestogodišnju njemačku državnu obveznicu. Ukupni interes ulagatelja u knjigama upisa za ova nova izdanja obveznica premašio je 10 milijardi kuna za 5-godišnju te 13 milijardi kuna za 15-godišnju obveznicu.

Ovo su prva domaća izdanja hrvatskih državnih obveznica od početka veljače ove godine, a glavnina prikupljene svote (koja je otprilike jednaka iznosu glavnice petnaestogodišnje obveznice) bit će upotrijebljena za plaćanje državne obveznice vezane valutnom klauzulom uz euro, koja dospijeva također ovog tjedna (ostatak će biti upotrijebljen za financiranje općih potreba državnog proračuna).

Ona je inicijalno (prva tranša) bila emitirana prije 15 godina, uz kuponsku kamatnu stopu od 5,375%, nakon čega su uslijedile još dvije tranše (2007. i 2014. godine) – ukupno 1,0 milijardi eura nominalne vrijednosti. Ukupan obveznički dug na domaćem tržištu koji će MF imati nakon ovotjednih emisija/dospijeća bit će povećan za iznos petogodišnje obveznice, odnosno 3,5 milijardi kuna.

You may also like

0 comments