Hrvatska se ukrcava na francuski nuklearni vlak

Odjeci Macronova posjeta

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković prošli tjedan stavili su potpise na Sporazum o strateškom partnerstvu dviju zemalja, koji je politička deklaracija sa širim obuhvatom područja u kojima će dvije zemlje surađivati i podupirati se.

U fokusu javnosti, zbog istovremenog potpisivanja ugovora o kupnji 12 borbenih zrakoplova Rafale, bio je vojni aspekt buduće suradnje sa zemljom koja je najveća europska vojna sila, kao i za Hrvatsku važna otvorena francuska podrška za ulazak u eurozonu i šengenski prostor.

Taj strateški dokument donosi i preferencije u bilateralnim odnosima između dvaju gospodarstava, pri čemu se dio odnosi i na angažman hrvatskih tvrtki u realizaciji ugovora o nabavi borbene eskadrile.

Francusko-hrvatski vanjskotrgovinski odnosi iz godine u godinu bilježe porast, a Sporazumom se potrebnim navodi veću važnost u povećanju prepoznavanja gospodarstava i ulaganja.

Dugoročno će tomu pridonijeti međusobna suradnja u obrazovanju i stipendiranju, a kratkoročno će temelji za jače povezivanje biti Nacionalni planovi za oporavak i otpornost temeljeni na zelenoj i digitalnoj tranziciji, kao i višegodišnji financijski okvir EU.

Govori se o suradnji putem ITER-a (međunarodnog eksperimentalnog termonuklearnog reaktora), gradnji eksperimentalnog nuklearnog reaktora, najveće investicije u znanosti u kojoj sudjeluju sve zemlje svijeta, a “domaćin” joj je Francuska.

Dobivanje električne energije iz energije fuzije u Francuskoj vide kao prioritetni cilj za osiguravanje neugljičnih izvora energije i održivog razvoja.

Ovaj sporazum ne donosi, dakle, pojedinačne projekte s konkretnim sudionicima, nego okvir budućeg partnerstva, a iz njega će se naknadno donositi trogodišnji akcijski planovi.

Ovo nije i prvo strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, sličan sporazum potpisale su, podsjećamo i 2010., no s nabavom Rafalea, ali i statusom članice EU, Hrvatska sada dobiva veću pažnju.

You may also like