Hrvatska se po prvi puta zadužila besplatno

Zdrave financije
Kratkoročno financiranje države putem trezorskih zapisa već prilično dugo je više-manje beskamatno, a ovotjedna aukcija Ministarstva financija prva je koja je zaključena s negativnim predznakom kamate.

Jednogodišnji zapisi s valutnom klauzulom izdani su uz kamatnu stopu od -0,05 posto, dok je kod ‘čistih kunskih’ zadržana na simboličnom plusu od 0,07 posto. Premda je riječ o simboličnom pomaku, ministar financija Zdravko Marić konstatirao je kako je to “dobra informacija za sve”.

Ukupno je na jučerašnjoj aukciji prodano trezoraca u iznosu oko 317 milijuna kuna; 81 milijun kunskih plus protuvrijednost 32 mil. eura TZ-a s valutnom klauzulom, što je manje od iskazane potražnje, ali i istodobnog dospijeća.

Ovaj tjedan dospijeva, naime, 50 mil. eura i 199 milijuna kuna, pa se stanje državnog duga po tim kratkoročnim instrumentima ovotjednom aukcijom smanjuje za oko 250 milijuna kuna, na 18,6 milijardi. Doda li se tim “standardnim” trezorcima i veliki devizni od 1,04 mlrd. eura s 15-mjesečnim dospijećem, stanje duga po TZ-ima trenutno je oko 26,3 milijarde kuna.

U strukturi ukupnog državnog duga udio onog s rokom dospijeća do jedne godine kreće se oko 4,5 posto, dok je npr. onaj s dospijećem iznad 10 godina na kraju prošle godine bio 49% ukupnog. Tržišni prinosi na 10-godišnji dug već su se prije nekih mjesec dana prvi put spustili ispod 1%, a trenutne cijene euroobveznica te ročnosti impliciraju prinose od 0,73%.

You may also like

0 comments