Hrvatska se angažira tek kad nasilje dođe pred naša vrate

Doktorant na Fakultetu političkih znanosti Borna Zgurić, koji se bavi komparativnim politikama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, u razgovoru za N1 Televiziju komentirao je otmicu hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka u Egiptu.

“Ono što se meni čini, i što su nažalost pokazali prijašnji primjeri, iako se nadam da griješim, da nažalost gospodin Salopek ovu situaciju neće preživjeti. Nadam se da se to neće dogoditi, iako se dosad pokazalo kod ovakvih otmica da je Islamska država na okrutan način likvidirala svoje zarobljenike”, kazao nam je Zgurić.

Na upit zašto baš Salopek, kaže: “Moramo znati da džihadističke skupine, izuzev toga što se bore protiv unutarnjeg sustava, oni uz to imaju i vanjske neprijatelje. Oni vanjskim neprijateljima najčešće percipiraju cijeli niz zapadnjaka, u tom slislu Hrvatska dosad nije bila percipirana na taj način”, kazao je te dodao da smatra da je Saloper postao žrtvom jer je djelatnik jedna francuske tvrtke.

Komentirao je i treba li se Hrvatska bojati terorističkih napada. “Islamska država, izuzev terorističkih napada na pojedine djelove Hrvatske, ovako opsežne operacije kao u Siriji i Iraku ne može izvesti”, kaže te dodaje da bi se hrvatske sigurnosne službe trebale pripremiti na mogućnost terorističkog djelovanja pogotovo zato što je Hrvatska svojevrsna granica između Europe i Balkana.

Prokomentirao je i najavu prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić da će danas otputovati u Egipat. “Hrvatska vanjska politika dosad nije pokazivala preveliki interes prema regiji Bliskog istoka, iako s Egiptom imamo dobre razvijene odnose. Ovdje se pokazalo da kada neka vrsta nasilja dođe na naša vrata, tek onda se hrvatska vanjska politika počne angažirati. Ranije smo trebali biti aktivniji”, zaključio je.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija te supruga otetog Hrvata Tomislava Salopeka, Nataša, otputovale su u četvrtak u Kairo kako bi od egipatskih vlasti potražile pomoć u oslobađanju Salopeka iz ruku Islamske države. U Ministarstvu vanjskih poslova ističu kako zbog sigurnosne informacije ne mogu davati nikakve informacije.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova jučer je priopćilo da će ministrica Pusić danas otputovati u Kairo. Islamska država zaprijetila je putem videa kako će u roku od 48 sati smaknuti Hrvata kojeg drži u zatočeništvu u Egiptu. Na snimci koju su džihadisti postavili na internet, hrvatski državljanin kleči uz maskiranog muškarca koji drži nož. Hrvatski državljanin čita s lista papira i govori da će ga njegovi otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene “muslimanke”.

Francuska tvrtka potvrdila je u srijedu navečer identitet otetog Hrvata Tomislava Salopeka kojemu islamski džihadisti u video snimci prijete ubojstvom u idućih 48 sati ako egipatska vlada ne ispuni njihov zahtjev.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj najoštrije osuđuje otmicu Tomislava Salopeka u Egiptu, te naglašava da takva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim učenjima islama. “Ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjima islama i radi se o pogrešnoj metodi iznude i ucjene kojom otmičari žele ostvariti svoje ciljeve. Svetost života u Kur’anu je vidljiva i on je Božji dar te kao takav zaštićen i nitko nema pravo uništiti ga”, kaže se u priopćenju Mešihata.

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović tijekom dana je uputio “Poziv za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka” na najutjecajnije adrese u Arapskoj Republici Egiptu, među ostalima egipatskoj vladi i vrhovnom muftiji Arapske Republike Egipta da svojim utjecajem i autoritetom učine sve kako bi spasili život Tomislava Salopeka i time potvrdili kur’anski imperativ “… tko spasi jedan nevin život kao da je spasio cijelo čovječanstvo.”

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj cijeni napore koje poduzima Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te budno prati tijek događaja, stavljajući se na raspolaganje u iznalaženju najboljeg spasonosnog rješenja, čime bi se okončala agonija Tomislava i njegove obitelji.