Home Ekonomija Hrvatska s najvećim padom proizvođačkih cijena u EU

Hrvatska s najvećim padom proizvođačkih cijena u EU

by Agencije

Hrvatska je u kolovozu bila među zemljama Europske unije koje su zabilježile najveći pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj i mjesečnoj razini, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu pale za 5,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Time se, prema u utorak objavljenim podacima Eurostata, svrstala među zemlje EU s najvećim padom cijena, zajedno s Luksemburgom, gdje su cijene pale 7,1 posto, Nizozemskom, gdje su kliznule 6,6 posto, i Slovačkom, s padom cijena za 4,9 posto.

Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u kolovozu bio je jednak onom u prethodnom mjesecu kada su cijene također na godišnjoj razini smanjene 5 posto.

Samo su Velika Britanija, Malta, Švedska i Poljska u kolovozu na godišnjoj razini zabilježile rast proizvođačkih cijena u industriji, i to u rasponu od 0,1 do 1,4 posto.

Na razini Europske unije pad cijena na godišnjoj razini ublažen je u kolovozu na 1,6 posto, nakon srpanjskog pada za revidiranih 2,3 posto. Najviše su pritom u EU na godišnjoj razini potonule cijene energije, za 4,9 posto, te cijene intermedijarnih roba, za 1,6 posto.

Eurozona je također u kolovozu zabilježila blaži pad proizvođačkih cijena u industriji, za 2,1 posto, nakon revidiranog 2,6 -postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Energetski sektor također je prednjačio padom cijena, za 6 posto. Slijedi sektor intermedijarnih roba, gdje su cijene pale 1,9 posto, pokazuju Eurostatovi izračuni.

Na mjesečnoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj pale u kolovozu za 1,4 posto srpnju, oštrije nego mjesec ranije kada je pad iznosio 0,7 posto.

Hrvatska se time našla u skupini s Nizozemskom, Irskom i Mađarskom koje su zabilježile najveći mjesečni pad cijena među zemljama članicama. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u tom mjesecu u Nizozemskoj za 1,9 posto, u Irskoj za 1,1 posto. a u Mađarskoj za jedan posto.

Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježile su u kolovozu na mjesečnoj razini samo Latvija, za 0,9 posto, Švedska, za 0,4 posto, Cipar, za 0,2 posto, i Finska, za 0,1 posto.

Na razini EU i eurozone proizvođačke cijene industrijskih proizvoda također su pale u odnosu na srpanj, za po 0,2 posto, nakon blagog rasta u prethodnom mjesecu za revidiranih 0,3 posto u obje zone, navodi Eurostat.

I na mjesečnoj razini najveći su uteg bile cijene energije, koje su smanjene 0,8 posto u EU i eurozoni, nakon tri mjeseca rasta, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

Related Posts