Hrvatska raste će se boriti do posljednjeg daha

Cijeloga dana traju prebrojavanja na strani koalicije Hrvatska raste, kako javljaju mediji bliski toj opciji, glede miniranja gubitka vlasti koji im se sprema nakon što vlada dobije potvrdu u Saboru. Čini se kako se ničega drugoga nisu dosjetili osim pokušaja razbijanja Mosta kroz tajno glasovanje o predsjedniku Sabora.

Dug je put od mandatara do izglasavanja vlade i premijera u Saboru. Oni su na knap, jedva imaju parlamentarnu većinu. Borba u Saboru tek slijedi, a mi ćemo se boriti do kraja – rekao je jučer Večernjem listu dobro upućeni izvor iz SDP-a i dodao kako će učiniti sve da koaliciji HDZ-Most-Milan Bandić sruše većinu u parlamentu prije glasanja o potvrđivanju premijera i njegovih ministara.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović jučer prijepodne na konferenciji za novinare, na pitanje je li se pomirio s time da je nova vlada HDZ-a i Mosta gotova stvar te očekuje li još neke preokrete, rekao je kako se neće predati, da će se boriti do kraja.

Dakle, koalicija Hrvatska raste namjerava istaknuti drugog kandidata za predsjednika Sabora kako bi se o tome glasovalo tajno računajući kako će dio Mosta, nezadovoljan suradnjom s Domoljubnom koalicijom, podržati upravo njih te se Sabor neće konstituirati. Tada bi u igri bile dvije opcije. Prva, preokret saborske većine njihovu stranu i druga, ako prva ne uspije, raspisivanje novih izbora iz parlamenta, kako bi Zoran Milanović ostao na vlasti i iz pozicije kontrole sustava (barem tehnički) otišao na nove izbore.

Takav bi scenarij označio kraj Mosta, ali i nastavak trenda rasta popularnosti stranaka Domoljubne koalicije koji je jučer na Novoj TV naznačio Ipsos Plus. Najveći bi gubitnik kod građana bile stranke Hrvatska raste, koje se niti nakon legitimnog dogovora dvaju aktera, nisu spremne odreći se grozničavog držanja za fotelje. Vrijeme će pokazati zašto to čine.

You may also like

0 comments