Hrvatska policija snimila slovenske ribare u prekršaju

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u srijedu da nijedna kazna koje navodno hrvatskim ribarima u Savudrijskoj vali pišu slovenski inspektori nije došla u Hrvatsku, a ako i stigne, kaže da i hrvatska policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju.
Tolušić je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” izjavio je da ne postoji razlog zašto bi netko kažnjavao hrvatske ribare koji ribare u Savudrijskoj vali.

“Zbog nezakonitog ribolova sigurno ne, jer da bi uopće mogli govoriti o nezakonitom ribolovu, morate tu brodicu zaustaviti, pregledati što je taj ribar ulovio, tako da to ne dolazi u obzir. Nekakav nezakonit prelazak granice, mislim da je to također u sferi dnevno političke priče i prepucavanja”, naglasio je ministar poljoprivrede.

 Istaknuo je da niti jedna kazna nije došla na hrvatsku stranu, a ako i dođe, mora doći službenim putem, putem Ministarstva pravosuđa.

“Vjerujem da neće doći niti jedna, jer nemojmo zaboravit, i hrvatska strana i hrvatska policija također ima snimljene slovenske ribare u prekršaju. Međutim, mi ne želimo poduzimati jednostrane akcije”, rekao je Tolušić.

Dodao je i da hrvatska Vlada štiti svoje ribare te da arbitraža za Hrvatsku nije obvezujuća jer je kontaminirana.

“Hrvatska se ponaša vrlo korektno, ne poduzima jednostrane korake prema Sloveniji, želimo prijateljskim razgovorom i dogovorom riješiti sporna pitanja. Ako Slovenija našim ribarima želi napraviti problem vezan uz arbitražu koju mi ne priznajemo, hrvatska Vlada stoji iza svojih ribara i neće dozvoliti da oni pretrpe bilo kakvu štetu u tom pogledu”, poručio je.

Istaknuo je i da u Savudrijskoj vali nema rata, kao ni velikih incidenata . “Da nema slovenskih izbora, koji su u prvoj polovini ove godine, situacija bi bila puno normalnija”, smatra Tolušić, konstatiravši da je vala očito politički vrlo zanimljiva te dodao ako Slovenija želi primjenjivati arbitražu, može početi s kontinentalnim dijelom.

Komentirao je i zlouporabe pašnjaka, odnosno kako je rekao, sulude situacije, po kojima netko ima 100, 200, 300 ili nekoliko tisuća hektara pašnjaka i za to dobiva 5.000 kuna po hektaru poticaja, a da na tim površinama nema doslovce niti jedno grlo stoke. Rekao je da i Europska komisija želi da se te zlouporabe riješe, jer te poticaje plaća EU.
“Želim da na 100.000 hektara pašnjaka koje smo dali u zakup imamo barem 30-ak tisuća grla stoke”, kaže Tolušić.

Dodao je i da nakon svojevremene akcije kontrole ispravnosti hrane u trgovačkim centrima, salmonele u Hrvatskoj ima višestruko manje. “Salmonele je manje zahvaljujući puno većim samokontrolama samih trgovaca, samih uvoznika, i pojačane kontrole Ministarstva poljoprivrede”, ocijenio je, savjetujući da se kupuju domaći proizvodi, a ne oni koji tjednima putuju do Hrvatske iz dalekih zemalja. Piletina je, smatra, najopasnija po tom pitanju. (Agencije)

You may also like

0 comments