Hrvatska plaća jednu od jajeftinijih cijena plina u Europi

Eurostat
 Hrvatska kućanstva još uvijek plaćaju jednu od najnižih cijena struje i plina u EU, pokazuju novi podaci euro-statističara.

Prema tim podacima, prosječna cijena za 100 kilovatsati električne energije u Hrvatskoj je u drugoj polovici prošle godine iznosila 98 kuna ili 13,2 eura. Istu cijenu električne energije u EU plaćala su i rumunjska kućanstva, dok su jeftiniju struju imala samo kućanstva na Malti te u Mađarskoj i Litvi, kao i u Bugarskoj, u kojoj je 100 kilovatsati električne energije koštalo 10,1 eura. U Sloveniji, pokazuju podaci Eurostata, kućanstva su istu količinu struje plaćala 16,4 eura, dok je prosjek na razini Unije iznosio 21,1 eura.

Ipak, Hrvatska spada u gornji dio kluba EU kada je riječ o poskupljenju struje u drugoj polovici prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2017. Naime, cijena električne energije za kućanstva u Hrvatskoj je u tom razdoblju porasla šest posto, dok je na razini EU rast cijena iznosio 3,5 posto.

I dok je struja u Hrvatskoj poskupila, plin je u istom razdoblju pojeftinio. Štoviše, s padom cijene plina za kućanstva u drugoj polovici prošle godine od 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2017., Hrvatska je, pokazuju podaci Eurostata, imala najveći pad u EU. Istodobno, prosječan rast cijena plina za kućanstva u EU iznosio je 5,7 posto.

Prosječna cijena 100 kilovatsati plina za kućanstva u Hrvatskoj je u drugoj polovici prošle godine iznosila 26,7 kuna ili 3,6 eura, dok je prosjek u EU iznosio 6,7 eura. Nižu cijenu plina od one u Hrvatskoj, prema podacima Eurostata, imala su jedino kućanstva u Rumunjskoj i Mađarskoj, u kojima je cijena plina iznosila 3,5 eura. S druge strane, slovenska su plin plaćala 5,8 eura.

You may also like

0 comments