Europska komisija od Hrvatske nije dobila obavijest o namjeri donošenja zakona o konverziji svih kredita u švicarskim francima u euro, niti je hrvatska vlada dužna to učiniti, izjavila je u utorak glasnogovornica Europske komisije Vannesa Mock.

“Nismo dobili nikakvu obavjest, ali zemlje članice i ne moraju o tomo obavještavati Europsku komisiju”, rekla je Mock odgovorajući na upit novinara. Dodala je da Komisija dosad nije dobila nikakve pritužbe u vezi s najavljenim zakonskim rješenjem.

Prošle je tjedan iz Vlade najavljen zakonski prijedlog o konverziji svih kredita u ‘švicarcima’ u euro, uz otpis dijela glavnice kredita, pri čemu bi trošak takvog rješenja snosile banke. Mock je rekla da Komisija pozorno prati problem s tim kreditima i poteškoćama s kojima se suočavaju građani, ističući da je pritom potrebno paziti na poštovanje pravila o slobodi kretanja kapitala.

Izvori iz Komisije kažu da se o ovakvim pitanjima zemlje članice trebaju konzultirati s Europskom središnjom bankom budući da se ona dotiču i stabilnosti financijskih institucija. U Komisiji dodaju kako očekuju da bi nova europska direktiva o hipotekarnim kreditima, koja stupa na snagu sljedeće godine i koji predviđa konverziju kredita u stranoj valuti, mogla olakšati položaj korisnika kredita.

Related Posts