Hrvatska na vrhu zemalja besperspektivnosti mladih

Hrvatska se ubraja među tri zemlje EU, koje su rekorderi po udjelu mladih u dobi od 20 do 24 godine koji nisu nigdje – ne rade, ne školuju se i nisu na osposobljavanju, pokazuju jučer objavljeni podaci Eurostata, a prenosi tiskano izdanje Večernjeg lista. 

Takvih mladih koje se naziva NEET populacijom u Hrvatskoj je 24,2%, a od nas su lošije još samo Grčka i Italija. Iako su se vlade hvalile mjerama za zapošljavanje mladih, posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se situacija pogoršala pa danas imamo gotovo četvrtinu mladih u dobi od 20 do 24 godine, ili njih oko 59.000, koji nisu zaposleni, ne školuju se i nisu na obuci, dok smo ih 2006. imali 18,8%.

U EU je ukupno 5 milijuna mladih (17,3%) u dobi od 20 do 24 godine koji se ne školuju, ne rade i nisu na osoposbljavanju. Prema Eurostatu, najmanji udio mladih koji su izvan tržišta rada, osposobljavanja i obrazovanja imaju Nizozemska, Luksemburg, Danska, Njemačka i Švedska.

Norveška, koja u Europi ima jednu od najnižih NEET stopa, primjerice, ističe, ima umrežene podatke o NEET mladima i individualiziran pristup pa mladima pomaže u zapošljavanju ili ih vraća u sustav obrazovanja. A Poljska, kaže, ima mobilni zavod za zapošljavanje koji obilazi mlade u ruralnim sredinama i savjetuje ih o zapošljavanju, dok su naši mladi po selima prepušteni sami sebi. U Hrvatskoj se situacija znatno pogoršala od 2006. jer, osim što danas imamo više NEET mladih u dobi od 20 do 24 godine, imamo i manje mladih koji su zaposleni, a pozitivno je što se danas više mladih školuje u dobi do 24 godine nego 2006., piše Večernji list.

You may also like