Hrvatska na Savi stvorila bi brojne energetske povlastice

Konferencija “Hrvatska na Savi, projekt budućnosti Zagreba i središnje Hrvatske” održala se danas u zagrebačkom hotelu Esplanade i na njoj se predstavio strateški projekt “Zagreb na Savi”.
Riječ je o vizionarskom projektu koji će promijeniti obalu rijeke Save od Siska do granice sa Slovenijom, s ciljem povećanja potencijala tog dijela Hrvatske u urbanističkom, transportnom i energetskom vidu. Glavna značajka ovog projekta jest gradnja deset malih hidroelektrana unutar korita rijeke Save.

To bi ostvarilo niz benefita, kako energetskih i za vodoopskrbu tako i za još veće otvaranje Zagreba i drugih mjesta prema Savi, čiji bi se tok regulirao tako da je moguće kvalitetnije i sigurnije osmisliti korištenje prostora uz rijeku.

Stručnjaci koji se bave vodnim područjima već godinama upozoravaju na nužnost realizacije tog projekata kako bi se na području od Siska do granice sa Slovenijom konačno primjereno riješio problem poplavljivanja.

Nadalje, riješio bi se i problem o kojem se u široj javnosti jako malo govori, a to je daljnje osiguravanje pitke vode za grad Zagreb i širu okolicu. Prema tvrdnjama stručnjaka, zbog uzvodne regulacije i eksploatacije stanje podzemnih voda u samoborskom i zagrebačkom vodonosniku konstantno se pogoršava.

Procjenjuje se da bi ukupna ekonomska korist stabilizacije razine podzemnih voda bila veća od 800 milijuna eura. Treći pozitivni element tog projekta je energetski. Njegovom realizacijom omogućila bi se godišnja proizvodnja od približno 587 GWh električne energije iz obnovljivih izvora. To odgovara iznosu od 20% prosječnih godišnjih potreba grada Zagreba za električnom energijom, piše portal Novac.hr.

You may also like

0 comments