Hrvatska na prekretnici, vlasnici duga neće još dugo čekati

Okupljanje vlasnika hrvatskog duga događa se gotovo svake godine u ovo vrijeme u Kitzbuehlu. O tom summitu nikada nema previše informacija u javnosti osim toga što se na njemu okupljaju vrlo značajni igrači na međunarodnim financijskim tržištima. Ove godine na to se okupljanje sprema uputiti mandatar Tihomir Tim Orešković, dok je prošle godine tamo nazočio Boris Vujčić.

Dok je prošlogodišnji susret bio u znaku krize kredite u švicarskim francima i kritike Vujčiću što je izbivao iz zemlje kada je vlada intervenirala na tržište, ovogodišnji susret bit će u znaku vraćanja povjerenja. Naime, mandatar mora dobiti prve odgovore o tome kakve politike Hrvatska treba ponuditi vjerovnicima da bi osigurala zaustavljanje rasta zaduživanja. Sastanak u Kitzbuehlu bit će prva prilika za početak dijaloga o zajedničkom jeziku.

Iako su vlasnici hrvatskog duga ostavili razumno vrijeme za sastavljanje nove vlade, analitičari su suglasni kako bi ubrzo mogla stići svojevrsna kazna u vidu povećanje cijene zaduživanja, ukoliko se nešto ne poduzme.

Naime, u trenutku kad procjene govore kako je hrvatski javni dug premašio 297 milijardi kuna i dosegnuo 90 posto BDP-a, sve je jasnije kako bi u bilo kakvim potresima na tržištima kapitala Hrvatska imala velike probleme s refinanciranjem duga. Također, jasno je kako dosadašnji odnos prema dugu nije održiv te kako je investitorima nužno ponuditi kredibilan proračun i održive javne politike u pogledu javnih financija, prvenstveno.

Analitičari poput Zdeslava Šantića (za Slobodnu Dalmaciju) kažu kako nas očekuje godina prekretnice. Pozitivno jest to što smo novom vladom i novim mandatarom, poznatim u krugovima vlasnika hrvatskog duga, dobili novu priliku za promjenu odnosa prema dugu, no činjenica je kako se promjene neće dogoditi preko noći. Očekuje se, stoga, jači angažman Europske komisije i rejting agencija na podsjećanju nove vlade kako je vremena za ovu veliku priliku zapravo malo jer tržišta obveznica ne reguliraju niti EK, a niti rejting agencije.

Tržišta će nas čekati još neko vrijeme, a tada će procjenjivati u kojem smo smjeru krenuli i odlučiti o vjerodostojnosti naših politika.

You may also like