Hrvatska na 38. mjestu po lakoći plaćanja

Elektronske porezne prijave i uplate bile su najčešće porezne reforme koje su zemlje diljem svijeta provele tijekom protekle godine, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje Paying Taxes 2016. u kojem se među 189 zemalja Hrvatska nalazi na 38. mjestu po lakoći izvršavanja uplata.

Istraživanje Paying Taxes već desetu godinu provodi konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC) u suradnji sa Svjetskom bankom, a njime se utvrđuju svi obvezni porezi i doprinosi koje srednje veliko društvo mora platiti u određenoj godini. U izvješću se tako uspoređuju uvjeti poslovanja u 189 različitih zemalja u svijetu tako što se analizira koliko je jednom društvu, s točno definiranim karakteristikama u vidu broja zaposlenih, ostvarenih prihoda na godišnjoj razini i poslovanja, potrebno da podmiri sve svoje porezne obveze u jednoj godini. Prema rezultatima, Hrvatska se nalazi na 38. mjestu po lakoći izvršavanja uplata, stopa poreza je 20,0 posto, dok je za 19 uplata potrebno ukupno 206 sati, navodi se u priopćenju.

Istraživanje je, pak, pokazalo da je u prosjeku društvo koje je poslužilo kao model ima ukupnu poreznu stopu (kao što je definirano u metodologiji Doing Business) od 40,8 posto poslovnih prihoda, što je za samo 0,1 postotni bod manje u odnosu na prošlu godinu. Navedeno obuhvaća 25,6 uplata poreza godišnje i potreban je 261 sat za poštivanje njegovih poreznih obveza, što je dva sata manje u odnosu na prošlu godinu, navodi se u priopćenju.  Iz PwC-a ističu kako se tijekom desetogodišnjeg razdoblja u kojem se izrađuje studija globalno prosječno vrijeme za poštivanje poreznih obveza smanjilo za 61 sat, a pokazatelj broja uplata za 8,2 plaćanja, u velikoj mjeri zbog uvođenja i poboljšanja sustava elektronskih prijava i uplata. “Elektronske prijave i dalje imaju značajan utjecaj na pojednostavljenje porezne administracije. Globalno, najčešća značajka porezne reforme u protekloj godini bila je uvođenje ili poboljšanje elektronskih sustava za podnošenje poreznih prijava i plaćanje poreza”, navodi se u priopćenju.

No, kako se dodaje, gospodarstva s niskim primanjima. koja često imaju značajne porezne obveze, zabilježila su najmanje smanjenje vremena potrebnog za poštivanje poreznih obveza i pokazatelja broja uplata. “Navedeno ukazuje na to da postoje i drugi izazovi koje treba prevladati u tim gospodarstvima, poput dostupnosti moderne komunikacijske infrastrukture, prije nego li se mogu provesti značajne reforme poreznog sustava. Studija također razmatra prednosti koje dobri sustavi poreznih obveza mogu imati pri smanjenju obujma sive ekonomije”, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Zamjećuje se i da, iako je u 2014. godini došlo do malog pada globalne prosječne ukupne porezne stope, postoje velike različitosti na regionalnim i nacionalnim razinama. “Ukupna porezna stopa u Africi, središnjoj Aziji i istočnoj Europi, te na Bliskom istoku povećala se zbog povećanja raznih poreza, dok je zbog 30 reformi za društva postalo jeftinije plaćati porez. Diljem svijeta, u 2014. godini u 46 gospodarstava došlo je do povećanja ukupne porezne stope, dok je u 41 gospodarstvu porezna stopa smanjena”, navodi se u priopćenju.  Izvješće Paying Taxes također smatra da za društva diljem svijeta porezi vezani za rad u prosjeku predstavljaju trošak sličan porezu na dobit – s tim da su i porezi vezani za rad i porez na dobit u prosjeku svaki na razini od 16,2 posto poslovnih prihoda diljem svijeta, a četiri petine poreza izravno plaćaju poduzeća.

You may also like

0 comments