Hrvatska mora razvijati dobre odnose sa svim susjedima

Nakon prvostupanjske presude Radovanu Karadžiću, ovoga tjedna očekuje se izricanje kazne za Vojislava Šešelja. S obzirom na posljednje reakcije iz Republike Srpske u BiH i Srbije, u radijskoj emisiji “U mreži Prvog” razgovaralo s o tome mogu li te presude utjecati na odnose u državama na europskom jugoistoku.

Na pitanje može li se presuda Karadžiću dugoročno odraziti na unutarnje odnose u Bosni i Hercegovini Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednice Republike, kazao je da će to svakako imati utjecati na unatarnje političke prilike u BiH. No smatra da je svijet suočen s drugim izazovima. Za BiH je vrlo važan put europskih integracija, a novi izazovi su migrantska kriza, međunarodni terorizam, rekao je Granić.

Istaknuo je između ostalog da RH treba biti okrenuta prema budućnosti. Podupire predsjednicu RH u njenoj inicijativi za “vertikalom Baltik-Jadran” te ističe da Hrvatska treba razvijati dobre odnose sa susjedima.

Sandro Knezović iz Instituta za međunarodne odnose rekao je presuda Karadžiću, koliko god je značajna za unutarnjo-politička pitanja u BiH, ona zapravo nije dovoljna za dugoročnu konsolidaciju.

Novinar Hrvatskog radija Tihomir Vinković kazao je da se, prvostupanjska presuda Radovanu Karadžiću i očekivana Vojislavu Šešelju, mogu zajednički promatrati. To je isti zajednički zločinački pothvat. Tu nema nikakvog odvajanja. Bio je cilj stvaranja velike Srbije i Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju. Slobodan Milošević je bio vođa toga, a ostali su svi bili neka niža struktura ispod Miloševića, ali nikako niska da ne bi bila odgovorna pred Haškim sudom. Šešelj je bio instrumentaliziran jer je on nitko i ništa, ustvari, izjavio je Vinković.