Hrvatska lošija od nekih susjeda, bolja od većine

Tri ključna parametra uspješnosti – postizanje sigurnog i cjenovno dostupnog energetskog sustava koji je pritom i dugoročno održiv, bili su kriteriji novog izvještaja nevladine organizacije  Svjetski energetski savjet (World Energy Council), koja jeobjavila je novi izvještaj World Energy Trilemma 2018. Index.
Susjedna Slovenija koja je lani bila na 10. mjestu u tom izvještaju popela se 2018. na visoko šesto mjesto među 125 država svijeta s ukupnom ocjenom AAB, dok je Hrvatska na još uvijek visokom 33. mjestu s ocjenama BBB s polaganim trendom pada na niže mjesto zadnje tri godine. Među prvih deset zemalja svijeta su redom: Danska, Švicarska, Švedska, Nizozemska, Velika Britanija, Slovenija, Njemačka, Novi Zeland, Norveška i Francuska.

Kao pozitivni trendovi Hrvatskoj su uzeti projekti na diversifikaciji dobave energije (IAP, LNG), a kao najveći izazov spominje se učinkovito toplinarstvo i proizvodnja u kogeneracijama. Od susjednih zemalja Austrija je zauzela 11. mjesto, Italija 20., Mađarska 29., Makedonija 63. a Srbija 73. Svjetski energetski savjet ustanovljen je još 1923. u Londonu i jedan je od najutjecajnijih nevladinih organizacija koja zastupa i proučava sve vrste energije, analizira ih i raspravlja o trendovima u sigurnoj, dostupnoj i održivoj energetici te daje savjete kako to postići.

Izviješće: https://www.worldenergy.org/wp-content/uploads/2018/10/World-Energy-Trilemma-Index-2018.pdf

You may also like

0 comments