Hrvatska jedna od najjadnijih ekonomija, a bolne rezove podupire 70 posto građana

Zagreb – Prema Bloombergovoj listi 15 “najjadnijih” ekonomija Hrvatska je na 8. mjestu. ‘Indeks jada’ dobiven je kao jednostavan zbroj stope nezaposlenosti i promjena indeksa potrošačkih cijena, a na vrhu ljestvice zemalja u kojima je najteže živjeti i raditi su Venecuela, Argentina, Južnoafrička republika, Ukrajina i Grčka.

Rat u Ukrajini ostavio je teške posljedice na tamošnje gospodarstvo. Nezaposlenost će ove godine porasti na 9,5%, dok se inflacija za 2015. procjenjuje na 17,5%, dok je prošle godine iznosila 24,9%. U najgoroj situaciji je Venecuela, gdje se inflacija procjenjuje na čak 78,5%. Osim toga, javljaju se nestašice osnovnih potrošačkih dobara, pa su došli u situaciju da im je susjedni Trinidad i Tobago ponudio razmjenu toaletnog papira za naftu. Na listi 15 najjadnijih su i Grčka, Španjolska, Portugal i Italija, koje još uvijek u potpunosti dovele u red javne financije. Što se tiče Hrvatske, problemi su poznati. Gospodarstvo je šest godina u recesiji, a stopa nezaposlenosti je među najvišima u Europi. Iako je u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježen blagi rast BDP-a, on nije ni izbliza dovoljan da bi potaknuo veće zapošljavanje, a upitno je i hoće li se pozitivan trend održati. Da bi se proglasio izlazak iz recesije potrebna su dva uzastopna kvartala rasta.

U isto vrijeme, u nas, čak 70% građana, kako javlja HRT jučer, a Lipa-Udruga poreznih obveznika prije nekoliko tjedana, spremno je podnijeti “rezove” koji su nužni za izlazak iz krize, a 30% ih je protiv tih akcija. Navodi se to u istraživanju agencije “Masmi Adriatica” provedenom na 517 osoba. Ako bi “rezovi” zahvatili i primanja, tada bi im potporu dalo 52,4%, a protiv bi bilo 47,6% građana. Da treba smanjiti državni aparat i broj zaposlenih u javnih službama smatra čak 94,6%, a protiv toga je samo 5,4%. Otpuštanja u javnom sektoru, čak i ako bi zbog toga oni ili članovi njihovih obitelji ostali bez posla, podupire 65,4%, dok 34,6% ipak ne bi htjelo izgubiti posao.