Hrvatska je vrijedan partner NATO saveza

Susret
Premijer Andrej Plenković i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dali su izjave medijima nakon sastanka u Vladi.

Plenković je kazao kako su posebno govorili o aktualnoj situaciji koja se tiče globalne migracijske krize. “Prodiskutirali smo tu okolnost. Postoji jasan i čvrst stav da treba sprječavati nezakonite migracije. Za Hrvatsku koja ima iskustva s velikim valom iz 2015. i 2016. bitno je da se spriječi ta situacija. U suradnji s drugim članicama, EU-om i NATO-om nastojati da se spriječi novi migracijski val”, istaknuo je Plenković.

“Druga tema bila je posvećena situaciji u Afganistanu, nakon sporazuma koji je potpisan prije nekoliko dana. Naša prisutnost u misiji u Iraku funkcionira dobro. Pripadnici Hrvatske vojske su na visokoj razini doprinosa”, dodao je.

Stoltenberg je rekao kako je Hrvatska vrijedan partner NATO-a. “Sudjelujete u operaciji Odlučna potpora, dio ste misija ui Afganistanu i na Kosovo i pozdravljam ulogu koju igrate sa svojim partnerima u regiji Zapadnog Balkana”, ističe.

Pozdravio je hrvatske napore da se povećaju izdvajanja za obranu. “Nato ostaje predan sigurnosti i stabilnosti Afganistana i nastavit ćemo financirati afganistanske obrambene snage. Slažemo se da je situacija vrlo izazovna i nestabilna. Operacija Asadova režima i Rusije pogoršale su situacije sirijskog napora i sve je više izbjeglice. Grčka je pod velikim utjecajem te situacije”, objašnjava Stoltenberg.

“Aktivnosti NATO-a u Egejskom moru ostaju. Treba nam političko rješenje situacije u Siriji. Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu”, rekao je između ostaloga Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg susreo s predsjednikom Zoran Milanovićem u njegovom uredu na Pantovčaku.

“Moja vanjska diplomatska karijera je započela baš u NATO-u. Kratko je trajala, ali toga se uvijek rado sjećam. Hrvatska je članica NATO-a, sudjeluje u NATO misijama. Ta misija utemljena je na rezoluciji Vijeća sigurnosti, za razliku od mnogih drugih”, istaknuo je Milanović.

Kazao je kako su razgovarali o angažmanu Hrvatske u NATO-u, ali i općenito situaciji u regiji i svijetu. “Hrvatska će, kada je u pitanju misija u Afganistanu, promatrati što se događa i polako, ali sigurno povlačiti se iz te misije. U međuvremenu ćemo raditi planove da tu nazočnost u Afganistanu smanjujemo, ali to neće biti preko noći”, rekao je predsjednik.

Stoltenberg je napomenuo kako je Hrvatska posvećeni i vrijedan saveznik NATO-a koja daje doprinos zajedničkoj sigurnosti. “Pozdravljam činjenicu da Hrvatska povećava ulaganja u obranu i da imate jasnu posvećenost potrošnji 2 posto BDP-a za obranu”, ističe.

Govoreći o situaciji u Afganistanu nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, kazao je: “Put prema miru je težak i najbolji način da pružimo podršku mirovnom procesu je tako da budemo prisutni na tom području. Kada trenutak bude pravi, mi ćemo naravno zajedno i napustiti to mjesto”.

“Dopustite mi da vam čestitam na predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije. Uistinu je važno da budemo zajedno dok odgovaramo na brojne izazove. Uskoro će Sjeverna Makedonija postati 30. članica NATO-a što pokazuje da vrata NATO-a i dalje ostaju otvorena”, kazao je Stoltenberg.

“Kad je riječ o NATO-u, Hrvatska nikada neće biti sama. NATO čini pola svjetske moći”, zaključno je istaknuo Stoltenberg.

You may also like

0 comments