Hrvatska je obilježila pristupanje NATO savezu

Zagreb – Zajedničke vrijednosti koje dijele članice NATO-a kao što su mir i sigurnost, poštivanje ljudskih prava i demokracija ne smiju se uzimati zdravo za gotovo, složili su se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović u svojim obraćanjima na svečanom obilježavanju u Saboru šeste obljetnice ulaska Hrvatske u članstvo NATO-a.

Milanović je rekao da NATO funkcionira kao klub država koje imaju neke stvari zajedničke i koje su imale svoje uspone i padove kada su u pitanju demokracija, ljudska prava, pravo na različitost – sve ono što se danas u Hrvatskoj njeguje. “Nikada ne smijemo zaboraviti da se za to teško borilo i da se to može izgubiti za treptaj oka. I zato je važno kakve vrijednosti propagiramo, kako odgajamo djecu”, istaknuo je. “Ono što je moja poruka je da to nikada ne uzmemo zdravo za gotovo, za to se borilo, za to se ginulo …. ljudska prava su bila nešto o čemu se sanjalo i za što se išlo u zatvor.”

Kazao je da su današnji političari prva generacija političara u Hrvatskoj koja u ovoj novoj modernoj Hrvatskoj nije suočena s takvim stvarima. “Kada to osvijestimo onda ćemo shvatiti da oni danas pod zastavom Muhameda i bilo koga drugoga koji su spremni žrtvovati svoj život i tuđi život da bi ostvarili nešto što je danas nama neshvatljivo, da su to također ljudi i da treba naći načina da im se priđe.”

Hrvatska predsjednica i bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Grabar Kitarović istaknula je u svom obraćanju da se mir i stabilnost ne postižu samo oružjem. “Mir i stabilnost ne postižu se samo oružjem, ne postižu se samo puškama i naoružanjem … postižu se isto tako predanim radom, ali i srcem”, naglasila je dodavši da pripadnici hrvatskih kontingenata u operacijama NATO-a imaju to u sebi.

Govoreći o zajedničkim vrijednostima koje dijele članice NATO-a – od slobode, demokracije, ljudskih prava do zaštite suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke neovsnosti svake države – rekla je da je to danas posebno važno jer je svijet suočen s novim prijetnjama koje se javljaju kako u Mediteranskom bazenu tako i na istoku Europe, ali isto tako na Bliskom istoku u središnjoj i južnoj Aziji.

Ističući važnost sigurnosti, ponovila je riječi premijera da se ništa ne može uzeti zdravo za gotovo, pogotovo ne sigurnost. “Hrvatska je stup stabilnosti ove strateške regije, a njen uspjeh osigurava nam model i inspiraciju za sve susjede”, rekao je u svom obraćanju bivši predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Josse Lello.

Podsjetivši da je ove godine i 20. godišnjica zaključivanja Daytonskog sporazuma, kazao je da je regija jugoistočne Europe prošla jako dugačak put koji još nije gotov. “Nije gotov do potpune integracije u EU i NATO. I nije gotov ni put prema pomirenju i regionalnoj integraciji. Kao jedni od lidera ove regije, kao članica EU-a i NATO-a, Hrvatska može i mora odigrati ključnu ulogu u potpori ovim ciljevima”, istaknuo je. “Današnje okruženje je vrlo problematično, treba nam snažan zapadni Balkan koji će se okrenuti prema budućnosti i biti dio zajedničkog odgovora na izazove koji su pred nama. Treba nam vaša potpora jer danas smo suočeni s nizom izazova bez presedana, a oni su direktno relevantni za vas i vašu regiju”, poručio je.

Na svečanom obilježavanju godišnjice članstva u NATO-u o ulozi Saveza također su govorili potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Sabora Milorad Batinić i voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković, a svečanosti je nazočila i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. (Agencije)