Hrvatska je među zemljama sa najvećim padom potrošačkih cijena

Hrvatska je u listopadu bila među zemljama Europske unije koje su zabilježile negativne godišnje stope inflacije dok su na razini Unije potrošačke cijene stagnirale, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) pale u listopadu za 0,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine., istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, pokazuje izvješće Eurostata. Time se Hrvatska našla u skupini ukupno 13 zemalja Unije koje su u listopadu zabilježile negativne stope inflacije mjerene HICP-om. Najveći pad cijena na godišnjoj razini zabilježio je prema raspoloživim podacima Cipar, za 1,8 posto. Slijede Rumunjska s padom cijena za 1,4 posto, Bugarska, s 1,2 posto, te Slovenija i Španjolska, s padom cijena za 1,1 odnosno 0,9 posto.

Najvišu godišnju stopu inflacije mjerenu HICP-om zabilježila je u listopadu Malta, od 1,6 posto. Slijedi Belgija s 1,2 posto. U usporedbi s rujnom godišnja stopa inflacije smanjila se u listopadu u četiri zemlje EU, porasla u njih 16 dok je u sedam ostala nepromijenjena, izvijestili su iz Eurostata. Na razini EU potrošačke cijene mjerene HICP-om ostale su u listopadu nepromijenjene u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon što su u prošlom mjesecu pale blagih 0,1 posto. Eurostat je ujedno povisio procjenu godišnje inflacije u eurozoni u listopadu s nula na 0,1 posto. U rujnu cijene su pale blagih 0,1 posto. Najviše su inflaciju u eurozoni u prošlom mjesecu kočile cijene transportnih goriva, koje su srezale stopu inflacije za 0,68 postotnog boda.

You may also like

0 comments