Hrvatska je među zemljama koje traže izuzeće GMO-a

Hrvatska je među 11 zemalja koje su dosad izvijestile Europsku komisiju da žele iskoristiti mogućnost zabrane uzgoja genetski modificiranih organizama (GMO) na svojem teritoriju, rečeno je u utorak u Komisiji.

Prema direktivi koja je na snagu stupila ove godine, zemlje članice mogu tražiti izuzeće za cijeli ili dio svojeg teritorija od primjene zakona kojim je ranije dopušten ulazak GMO-a na razini EU-a. Zemlje članice u tom slučaju mogu do 3. listopada proglasiti cijeli svoj teritorij ili jedan njegov dio slobodnim od GMO-a. One zemlje koje to ne učine do 3. listopada također će moći dobiti izuzeće, ali uz nešto složeniji postupak u kojem će, između ostalog, morati dostaviti i obrazloženje svoje odluke.

Glasnogovornik Komisije Enrico Brivio rekao je da je ona do ponedjeljka, 28. rujna, dobila zahtjeve za izuzećem od Hrvatske, Austrije, Mađarske, Poljske, Estonije, Latvije, Francuske, Grčke i Litve, dok je Belgija zatražila izuzeće za svoju južnu, frankofonu regiju Valoniju, a Velika Britanija za Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku.

Uredba koja omogućuje izuzeće donesena je početkom ove godine i isključivo se odnosi na pravo pojedine zemlje članice da zabrani ili dopusti GMO na svojem teritoriju. To je ranije na razini EU-a bilo regulirano na prilično sporan način pa se, iako se većina od čak 19 zemalja članica protivi uzgoju GMO-a, zbog kompliciranog sustava glasovanja u EU-u nije mogla izglasati zabrana i Komisija je morala odobriti uzgoj kukuruza Maize1507 na razini EU-a.

You may also like