Hrvatska je danas bolja nego li je bila prije ulaska u NATO savez

Hrvatska je danas bolja nego kad je 2009. tek ušla u Sjevernoatlantski savez, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu u Baru na raspravi o NATO-ovoj politici otvorenih vrata.

Crna Gora nada se skorom članstvu, a mora zadovoljiti brojne kriterije, rekla je, kao što je i Hrvatska morala. “Štošta smo morali proći, niste vi jedini. Morali smo ispuniti više kriterija i zahtjeva nego itko drugi. Ali unaprijedili smo svoje institucije u tom procesu i to je korist za naše građane, stvari su sad bolje, djelotvornije i transparentnije”, rekla je. “Na taj je način Hrvatska sigurno bolja kao rezultat tog procesa, kao rezultat članstva”.

Po riječima Vesne Pusić, Hrvatska je profitirala i gospodarski jer ulagačima članstvo zemlje u NATO-u pruža sigurnost. “Možda je najveći opipljivi doprinos ekonomski. Ne samo da se sami smatramo sigurnijima, nego nas i međunarodni ulagači smatraju sigurnijima. Oni gledaju bazične indikatore: jesu li unutra ili vani? Ako su unutra, sigurnije je ulagati novac. Ako su vani, tko zna?”, rekla je Pusić na panel-raspravi koja se održala u sklopu posjeta neformalne skupine ministara vanjskih poslova NATO-a “Prijatelji proširenja” Crnoj Gori, a uz nju su sudjelovali i ministri Rumunjske, Mađarske i Poljske.

Hrvatska zagovara skori ulazak Crne Gore u NATO i nadala se pozivu već na NATO-ovu summitu u Walesu 2014. “Smatrali smo da ste spremni za summit u Walesu, znamo da ste spremni jer smo susjedi, surađujemo i pratimo vaš napredak i oduvijek tvrdimo da svaka zemlja mora ući prema vlastitim zaslugama”, rekla je Pusić. “Kad zadovoljite kriterije, trebate dobiti poziv”, rekla je i upozorila na “kontraproduktivnost” drukčijih pristupa. “Nažalost, imamo primjere koji potvrđuju da svaki drugi pristup vodi u destabilizaciju i kontraproduktivan je”, rekla je.

Iako u Walesu Crna Gora nije dobila poziv u članstvo, na raspravi je postignuto kompromisno rješenje kako Crna Gora ne bi morala čekati do idućeg summita 2016. u Varšavi. “Summit u Walesu nije dao poziv, ali rezultirao je žestokom raspravom ministara i nastao je kompromisni prijedlog da se odluka ne mora čekati do idućeg summita u Varšavi, nego će je donijeti ministri vanjskih poslova NATO-a do kraja ove godine”, rekla je Pusić. Reforma sigurnosnog sektora više nije na vrhu glavnih pitanja uoči članstva, što je “dobar znak”, rekla je Pusić, “jer to znači da je napredak ostvaren”. Sad su za Crnu Goru glavna pitanja potpora javnosti i vladavina prava, rekla je hrvatska ministrica koja drži kako bavljenje tim pitanjima nikad ne prestaje.

Crna Gora znatno pridonosi regionalnoj sigurnosti, rekla je Pusić, neproporcionalno svojoj veličini. “Velika je neproporcionalnost između doprinosa Crne Gore regionalnoj sigurnosti i veličine Crne Gore. Rijetko je koja tako mala zemlja toliko pridonijela regionalnoj sigurnosti”.

You may also like