Hrvatska izvezla oružja za 1.5 milijardi kuna

Prema neslužbenim informacijama, vrijednost potpisanih izvoznih ugovora hrvatskog oružja i vojne opreme u 2015. iznosila je oko 1,5 milijardi kuna i bila je na razini izvoza u 2014. godini, doznaje se u utorak u državnoj agenciji RH Alan, koja se bavi izvozom i uvozom oružja i vojne opreme.

Oružje i vojna oprema domaće proizvodnje izvozili su se na tržišta zemlja NATO-a i Europske unije, ali i na tržišta Afrike, Azije, Južne i Sjeverne Amerike, pa čak i u Australiju i Novi Zeland. Najvažnije izvozno tržište je SAD, gdje je ostvarena najveća vrijednost potpisanih ugovora za izvoz pištolja i održavanje vojnih brodova. Također, potpisan je vrijedan ugovor za izvoz strojeva za razminiranje tvrtke Doking u Saudijsku Arabiju, navodi RH Alan.

Izvozna tržišta za hrvatske vojne proizvode u prošloj su godini bili Albanija, Australija, Austrija, Azerbajdžan, BiH, Belgija, Bugarska, Češka, Čile, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Indonezija, Irak, JAR, Kamerun, Kenija, Kolumbija, Kosovo, Kuvajt, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Makedonija, Malezija, Novi Zeland, Njemačka, Pakistan, Peru, Poljska, Rumunjska, SAD, Saudijska Arabija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Turska, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina, izvijestio je RH Alan.

Najpoznatiji hrvatski izvoznici oružja i vojne opreme su HS produkt s izvozom pištolja HS 2000 i jurišnih pušaka VHS 1 i 2 u raznim inačicama, te tvrtke Šestan Buch koja proizvodi kacige i DOK-ing koji proizvodi strojeve za razminiranje.

You may also like

0 comments