Home Hrvatska Hrvatska izlazi iz arbitraže, Slovenci negoduju, EK je protiv

Hrvatska izlazi iz arbitraže, Slovenci negoduju, EK je protiv

by admin

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je u četvrtak diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede od strane Slovenije stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma. “Republika Hrvatska je danas notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba Sporazuma o arbitraži od strane Republike Slovenije, sukladno pravilima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora”, priopćilo je ministarstvo.

“U svojoj notifikaciji Hrvatska je naznačila povrede počinjene od slovenske strane zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni. Republika Hrvatska je ujedno obavijestila Republiku Sloveniju da od današnjeg dana prestaje s primjenom Sporazum o arbitraži, te da je o svojoj notifikaciju obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je depozitar Sporazuma o arbitraži”, dodaje MVEP.

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. Pritom je zadužila MVEP da u ime vlade RH uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi. Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor koji je odluku donio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl založio se u četvrtak za smirivanje retorike u hrvatsko-slovenskom sporu oko arbitraže, ali je hrvatski potez izlaska iz arbitražnog postupka ocijenio “ekstremnim i demagoškim”. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u četvrtak kako očekuje da će arbitražni sud svoju presudu o graničnom prijeporu Slovenije s Hrvatskom donijeti na temelju dokumentacije koja mu je bila predstavljena do kraja lipnja prošle godine.

 Očekujemo da će sud odluku donijeti isključivo na temelju argumenata i dokumentacije koja je bila predstavljena u pismenoj i usmenoj fazi postupka, što je zaključeno u lipnju 2014., navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju za javnost. Dodalo je da time reagira na tvrdnje hrvatske strane kako je arbitražni proces kompromitiran ne samo nedopuštenim kontaktima slovenske diplomatkinje Simone Drenik i suca Jerneja Sekoleca, koji su u međuvremenu odstupili, nego i zbog naknadno dodanih dokumenata od slovenske strane. “Sva dokumentacija koju su dvije stranke u postupku prezentirale sudu bila je jasno označena te poslana arbitražnom sudu i drugoj strani u postupku”, tvrde u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je kako se uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo i to da su nakon početka rasprave u proces “protupravno unošeni dodatni dokumenti i informacije”. “Temeljni problem nije kompromitacija slovenskog arbitra… Glavna primjedba je da je dokumentacija temeljem koje bi arbitri trebali donijeti odluku zagađena činjenicom da je slovenski arbitar stavio unutra stavove, papire, dokumente nakon što je arbitraža već počela svoju raspravu i razmatranje slučaja”, rekla je Pusić. Potpredsjednica vlade je dodala da je to suprotno dogovorenim pravilima i da se tako ne može donijeti zakonita odluka.

Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a i član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je u četvrtak da je pred Hrvatskom pravna, politička i diplomatska bitka, ali ne treba ustuknuti pred pritiscima nakon što je Vlada odlučila staviti izvan snage Arbitražni sporazum sa Slovenijom.”Današnja odluka Vlade logični je nastavak onoga što se jučer dogodilo u Hrvatskom saboru, koji je obvezao Vladu za prekid Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, i ta je odluka očekivana. Mi u HDZ-u svjesni smo da nas sad očekuje pravna, politička i diplomatska bitka. Međutim, imamo snažne argumente, pravda je na našoj strani i međunarodno pravo i moral, tako da ne treba ustuknuti pred bilo kakvim pritiscima. Treba jasno i odlučno isticati hrvatske argumente, boriti se za naše državne interese i vjerujem da će u konačnici rješenje biti pozitivno za Hrvatsku”, izjavio je Jandroković u središnjici HDZ-a.

Na molbu da komentira tvrdnje po kojima “arbitraža nema alternative”, Jandroković je istaknuo da je Hrvatska danas punopravna članica Europske unije i NATO-saveza, za razliku od vremena kad je vrlo često bila izložena “neprincipijelnim i nekorektnim pritiscima”, pa i ucjenama, te da više nema razloga ni za kakve strahove ni bojazni. “Hrvatska treba jasno, nedvosmisleno i precizno reći što želi. U ovom slučaju, kad je u pitanju arbitraža, sto posto smo u pravu i ne smijemo odustati od onoga što smo jučer u Hrvatskom saboru donijeli”, poručio je. Na pitanje očekuje li da će Slovenija blokirati Hrvatsku na ulazu u Schengen, Jandroković je odgovorio da je takva izjava bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela “krajnje neprimjerena”.

No, dodao je, ona zapravo “pokazuje kakva je bila slovenska politika tijekom hrvatskih pregovora”. “Sada ponovno, na isti način, bivši ministar Rupel pokušava predložiti slovenskim vlastima da vode takvu politiku. Ona se već jedanput pokazala kao promašena i ako to pokušaju još učiniti, sasvim je sigurno da će im se to obiti o glavu”, zaključio je Jandroković.

Related Posts