Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je u Banskim dvorima odmah po završetku sastanka s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka, koji je počeo u 11 sati, rekao da Hrvatska mora raskinuti ugovor o arbitraži. Odluka je to predsjednika Klubova zastupnika i Vlade, a koju treba potvrditi Sabor u kojem je zakazana sjednica za srijedu.

“Sastanak je bio kratak, u suglasju, mislim da svi mislimo isto Hrvatska ne može ostati u arbitraži. Očekujemo da nas Sabor obveže da postupimo na takav način, nadam se da će nas Sabor poduprijeti”, rekao je premijer Zoran Milanović.Objasnio je da je jasno kako je arbitražni postupak kontaminiran i zato Hrvatska izlazi iz ugovora, “ali po preciznim pravilima koje ćemo poštivati”.U međuvremenu je slovenski premijer Miro Cerar izjavio da Hrvatska ne može jednostranom odlukom izići iz sporazuma. Milanović je odgovorio: “Možemo i hoćemo”.

Ostati u postupku arbitraže ili iz njega izići, pitanje je o kojem se na sastanku raspravljalo. Premijer je predstavio prijedloge koje će potom poslati Saboru i saznati može li se o njima postići konsenzus. Zastupnici su uoči sastanka bili jedinstveni – Hrvatska mora izaći iz arbitražnog sporazuma. “Drago mi je došlo do sastanka. U ovom trenutku moramo biti u konsenzusu jer je nacionalni interes ugrožen. Očekujem da ćemo imati konsenzus”, kazao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a prije ulaska u zgradu Vlade. HDZ je ranije tražio bezuvjetno ukidanje sporazuma o arbitraži. Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je u nedjelju da će HDZ na sastanku predsjednika Vlade s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka ustrajati na tome da se bezuvjetno i trenutno stavi izvan snage Arbitražni sporazum između Slovenije i Hrvatske te očekuju da će biti postignut konsenzus o zaštiti nacionalnih i državnih interesa.

Vesna Škare Ožbolt (DC, Novi val, Reformisti) ističe nužnost razmatranja hrvatskih budućih poteza pred međunarodnim arbitražnim sudom. “Za nas izlaz i raskid nisu dvojbeni, za nas je pitanje – što nakon toga, odnosno koje će biti hrvatske inicijative prema kojima ćemo postupati. Predlažemo i uvođenje gospodarskog sporazuma nakon ovoga (izlaska iz arbitražnog sporazuma)”, rekla je čelnica DC-a.

Valter Boljunčić (IDS) također je za izlazak iz arbitraže, kao i Jadranka Kosor koja kaže kako Sabor zbog ponašanja slovenske strane treba suspendirati sporazum. Josip Salapić (HDSSB) također inzistira na izlasku Hrvatske iz arbitraže te pohvaljuje današnji sastanak, prvi ovog tipa za vlade Zorana Milanovića.”Očekujem da izađemo iz sporazuma koji ugrožava hrvatske nacionalne interese. Inzistirat ćemo da Sabor donese takvu odluku, a poslije ćemo tražiti da se postupak vrati na početak. Dobrosusjedski odnosi sa Slovenijom su bitni, ali štititi hrvatske nacionalne interese je važnije. Stoga pohvaljujemo ovaj sastanak. Ovo je prvi puta da se ovakav sastanak održava i vjerujem da ćemo imati konsenzus”, kazao je Salapić.

Branko Vukšić (Klub ljevičara) kaže kako će Hrvatska izlaskom iz arbitraže “izaći iz jednog sporazuma u koji nije trebala ni ući”. Nansi Tireli (Laburisti) očekuje konsenzus i mudru, pragmatičnu odluku, a Milorad Batinić (HNS) ostao je rezerviran kazavši kako će njegova stranka danas “čuti stajalište Vlade i nakon toga odlučiti”. Sastanak se održava uoči izvanredne sjednice Sabora na kojoj će se, na Vladin prijedlog, raspraviti i razmotriti novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade nakon što je u javnosti otkriveno da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Milanović će predsjednike klubova upoznati sa zaključkom koji će Vlada predložiti Saboru, a na sastanak u Banske dvore stigli su predstavnici svih klubova zastupnika, osim Kluba nezavisnih koji vodi Ivan Grubišić. Uz Milanovića, sastanku nazoči i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Ovo je prvi sastanak o važnim državnim pitanjima na kojem zajedno sudjeluju Milanović i Karamarko, premijer i čelni čovjek vodeće stranke vladajuće koalicije (SDP) te predsjednik najjače oporbene stranke (HDZ). Hrvatska je nakon objave transkripta i audio-zapisa razgovora Sokoleca i Drenik obavijestila Arbitražni sud i Europsku komisiju o događajima “koji su ozbiljno doveli u sumnju vjerodostojnost i zakonitost arbitraže”, a smatra da bi se Arbitražni sud trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita. Odgovor suda Hrvatska očekuje do srijede, odnosno prije izvanredne sjednice Sabora.

Arbitražni sud trebao je, kako je najavljeno prije izbijanja skandala, u prosincu objaviti svoj pravorijek o razgraničenju u Savudrijskoj vali koju Slovenija zove Piranski zaljev. Slovenija je, naime, zbog tog neriješenog graničnog pitanja ostalog nakon raspada Jugoslavije, blokirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju pa je 2009. godine, nakon sporazuma bivših premijera Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, postignut sporazum da će granicu odrediti Arbitražni sud.

Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance. Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala. Prema transkriptu i audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Sastanak se održao uoči izvanredne sjednice Sabora na kojoj će se, na Vladin prijedlog, raspraviti i razmotriti novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade nakon što je u javnosti otkriveno da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja opunomoćena za praćenje arbitraže Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

To je bio prvi sastanak o važnim državnim pitanjima na kojem su zajedno sudjelovali Milanović i Karamarko, premijer i čelni čovjek vodeće stranke vladajuće koalicije (SDP) te predsjednik najjače oporbene stranke (HDZ). Hrvatska je nakon objave transkripta i audio-zapisa razgovora Sokoleca i Drenik obavijestila Arbitražni sud i Europsku komisiju o događajima “koji su ozbiljno doveli u sumnju vjerodostojnost i zakonitost arbitraže”, a smatra da bi se Arbitražni sud trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita. Odgovor suda Hrvatska očekuje do srijede, odnosno prije izvanredne sjednice Sabora.

Arbitražni sud trebao je, kako je najavljeno prije izbijanja skandala, u prosincu objaviti svoj pravorijek o razgraničenju u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zaljevu. Slovenija je zbog tog neriješenog graničnog pitanja ostalog nakon raspada Jugoslavije, blokirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju pa je 2009. godine, nakon sporazuma bivših premijera Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, postignut sporazum da će granicu odrediti Arbitražni sud.

Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance. Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala. Prema transkriptu i audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Related Posts