Home Ekonomija Hrvatska i u veljači s najvećim padom stope nezaposlenosti u EU

Hrvatska i u veljači s najvećim padom stope nezaposlenosti u EU

by Agencije

Hrvatska je u veljači sedmi mjesec zaredom predvodila skupinu zemalja Europske unije s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, ali je ona i dalje među najvišima u Uniji, izvijestio je u ponedjeljak europski statistički ured.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO) kliznula u veljači na 11,6 posto, s 11,9 posto koliko je prema revidiranim podacima Eurostata iznosila u siječnju.

U odnosu za prošlogodišnju veljaču smanjena je za 2,8 postotnih bodova, čime je Hrvatska sedmi mjesec zaredom potvrdila poziciju zemlje EU s njezinim najvećim padom na godišnjoj razini. Skupinu još čine Španjolska s padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini za 2,5 postotnih bodova, Portugal gdje je ona smanjena za 2,2 postotna boda i Irska s padom stope za 1,8 postotnih bodova.

U Hrvatskoj je u veljači prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda bez posla bilo 209 tisuća građana, šest tisuća manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnju veljaču njihov je broj smanjen za 57 tisuća.

Među zemljama EU najvišu je stopu nezaposlenosti bilježila Grčka, od 23,1 posto u prosincu 2016. Slijedi Španjolska s 18,0 posto i Cipar s 12,9 posto.

Češka je pak s 3,4 posto bilježila najnižu stopu nezaposlenosti, a u skupini su još Njemačka s 3,9 posto i Malta sa 4,1 posto.

Na razini EU stopa nezaposlenosti kliznula je u veljači na 8,0 posto, najnižu razinu u nešto više od osam godina. U siječnju iznosila je 8,1 posto, izračunali su u Eurostatu.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti u veljači smanjena za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec i iznosila je 9,5 posto, što je njezina najniža razina u nešto manje od osam godina.

Bez posla je u veljači u EU bilo ukupno 19,75 milijuna građana, od čega njih 15,439 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj u EU smanjen za 153 tisuće u odnosu na prethodni mjesec dok je u eurozoni manji za 140 tisuća.

Na godišnjoj je razini broj nezaposlenih u EU smanjen za 1,852 milijuna, te za 1,246 milijuna u eurozoni.

EUROSTAT izračunava i stopu nezaposlenosti u najvećem trgovinskom partneru SAD-u, koja je prema njihovim podacima u veljači kliznula na 4,7 posto, sa 4,8 posto koliko je iznosila u siječnju.

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU smanjena je u veljači za 0,2 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec i iznosila je 17,3 posto. U odnosu na prošlogodišnju veljaču niža je za dva postotna boda.

Još je veći pad zabilježila stopa nezaposlenosti mladih u eurozoni, za 0,4 postotna boda u odnosu na siječanj, na 19,4 posto. U odnosu na prošlogodišnju veljaču niža je za 2,2 postotna boda.

Bez posla je u EU u veljači prema raspoloživim podacima Eurostata bilo 3,905 milijuna mladih, od čega njih 2,722 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj na godišnjoj razini smanjen za 475 tisuća u EU, te za 309 tisuća u eurozoni, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

Među zemljama EU najvišu je stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini prema raspoloživim podacima Eurostata bilježila Grčka, od 45,2 posto u prosincu. Slijedi Španjolska sa 41,5 posto i Italija sa 35,2 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je pak Njemačka, od 6,6 posto.

EUROSTAT nije raspolagao podacima za Hrvatsku u veljači a povisili su procjenu stope nezaposlenosti mladih u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 0,7 postotnih bodova, na 28,8 posto.

Related Posts