Hrvatska i Mađarska primjer dobrosusjedskih odnosa

Hrvatska i Mađarska predstavljaju izniman primjer dobrosusjedskih odnosa, a posebno u zaštiti nacionalnih manjina i te odnose treba i dalje njegovati, poručio je iz Vukovara predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner koji je u srijedu zajedno s predsjednikom Nacionalne skupštine Mađarske Laszlom Koeverom u tome gradu otvorio Mađarsku kuću.

Podsjetivši kako su Hrvatska i Mađarska još u ožujku 1995. potpisale međusobni sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Mađarskoj i mađarske manjine u Republici Hrvatskoj, Željko Reiner je ocjenio značajnim što se, kako je rekao, taj sporazum nakon 21 godinu stvarno i provodi i nije ostao mrtvo slovo na papiru. “U Hrvatskoj smo razvili model zaštite nacionalnih manjina za koji mislimo da je jedan od najboljih u Europi. Manjine uživaju visoke standarde i svaka manjina ima svoga zastupnika s pravom glasa u Hrvatskom saboru“, naglasio je Reiner rekavši kako vukovarska Mađarska kuća pokazuje kako se u prošlosti živjelo u mađarskoj obitelji te predstavlja učionicu za buduće naraštaje vukovarskih Mađara.

Reiner je podsjetio i kako je 10 posto vukovarskih Mađara položilo živote u obrani Vukovara 1991., poručivši da to ne smiju zaboraviti ni Hrvati, niti Mađari. “Snaga jednog grada nikada nije u njegovim zidinama već u duši njegovih branitelja, a tako je bilo i ovdje u Vukovaru u nedavnoj prošlosti“, rekao je u govoru predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske, naglasivši kako je s poslijeratnim preporodom Vukovara, preporod doživjela i mađaraska nacionalna zajednica u tome gradu.

Ocjenio je kako su i Hrvati i Mađari Vukovarci 1991. vlastitom krvlju zapisali novo poglavlje u povijesti 1000-godišnje mađarsko-hrvatske zajedničke sudbine. „Pored Hrvata domoljuba, ovdje u Vukovaru, prema našim saznanjima, 52 Mađara dala su život za Hrvatsku“ , naveo je Laszlo Koever izrazivši zahvalnost svima koji su pridonijeli poslijeratnoj obnovi života mađarske zajednice u Vukovaru.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine u Vukovaru Rozalija Jakumetović koja je zahvalila gradu Vukovaru, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Republici Mađarskoj na pomoći u obnovi i izgradnji Mađarske kuće u Vukovaru koja će, kako je kazala, biti mjestom okupljanja pripadnika mađarske zajednice s ciljem očuvanja i njegovanja baštine mađarskog naroda.

Reiner i Köver položili su prije toga vijence podno spomenika na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, te su ispred gradske uprave zajednički zasadili sadnicu prijateljstva. Službeni sastanak Željka Reinera i Laszla Koevera predviđen je u četvrtak u Hrvatskom saboru.

You may also like