Home Europska unija Hrvatska i Mađarska dogovaraju zajednički nastup za novu migrantsku rutu

Hrvatska i Mađarska dogovaraju zajednički nastup za novu migrantsku rutu

by Agencije

Hrvatska i Mađarska zalažu se za jedinstven europski odgovor na moguće otvaranje novih migrantskih ruta, rekli su mađarski i hrvatski ministri obrane na sastanku u Budimpešti, priopćio je u petak MORH.

Hrvatski ministar obrane Josip Buljević boravio je u četvrtak i petak u službenom posjetu Mađarskoj gdje se susreo s mađarskim kolegom Istvanom Simicskom.

Ministri dviju članica EU-a i NATO-a razgovarali su o aktualnom sigurnosnom stanju na globalnoj razini i implikacijama postojećih kriza na sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi. “Poseban naglasak bio je na usuglašavanju stavova po pitanju jedinstvenog odgovora u slučaju eventualnog otvaranja novih migracijskih pravaca, te potrebi jedinstvenog djelovanja svih članica EU u slučaju takvog scenarija”, stoji u priopćenju.

“Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, koja se trenutno suočava s nizom izazova, od slabih državnih institucija, neriješenih bilateralnih pitanja, do rastućeg religijskog radikalizma i problema stranih boraca koji se bore u redovima ISIL-a”, dodaje se.

Dvojica ministara razgovarala su o bilateralnoj obrambenoj suradnji, poput zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama, zajedničkim vojnim vježbama i obuci te suradnji snaga za specijalno djelovanje u okviru regionalne inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje. Tema je bio i skori summit NATO-a u Varšavi koji se, složili su se ministri, održava u trenutku kada se osnovne postavke euroatlantske sigurnosti mijenjaju iz temelja. Stoga je nužno usuglasiti stavove članica Saveza o potrebnim prilagodbama kako bi NATO mogao odgovoriti na spektar novih izazova s kojima se suočava, rekli su Buljević i Simicsk.

Dvojica dužnosnika dogovorila su i suradnju u povodu obilježavanja 450. godišnjice bitke kod Sigeta, a Buljević je podupro mađarsku ideju za podizanjem spomen-ploče na zagrebačkom groblju Mirogoj u čast vojnicima poginulima u Prvom svjetskom ratu, navodi se u priopćenju MORH-a.

Related Posts