Home Ekonomija Hrvatska i Grčka imaju najveći pad gospodarstva u EU

Hrvatska i Grčka imaju najveći pad gospodarstva u EU

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Eurostat[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Gospodarstvo Europske unije u trećem je kvartalu palo za 4,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a Hrvatska je uz Grčku imala najveći pad, pokazuju u utorak najnovije procjene Eurostata.[/vc_column][/vc_row]

Time je blago ublažena procjena pada na razini EU od sredine studenog, prema kojoj je pad iznosio 4,3 posto. U eurozoni je pad gospodarstva iznosio 4,3 posto, čime je ranija procjena ublažena također za 0,1 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. Najnovije procjene pokazuju djelomični oporavak gospodarstva nakon rekordnog pada aktivnosti od travnja do lipnja, za 13,9 posto u EU te za 14,7 posto u eurozoni.

Hrvatsko gospodarstvo u trećem kvartalu smanjeno je za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U drugom kvartalu palo je za 15,5 posto, pokazuje Eurostat. Najveći pad imala je Grčka, od 11,7 posto. Iza Hrvatske slijede Malta i Španjolska, s padom aktivnosti od 9,2 odnosno 8,7 posto.

Najblaži pad bilježile su Litva i Poljska, za 1,6 odnosno 1,8 posto. U usporedbi s prethodnim tromjesečjem aktivnosti su u EU-u porasle 11,55, utvrdio je Eurostat, snizivši procjenu od sredine studenoga za 0,1 posto. Snižena je blago i procjena rasta eurozone, također za 0,1% na 12,5. U drugom tromjesečju, BDP EU i eurozone potonuo je 11,3 odnosno 11,7% u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

Related Posts