Home Bosna i Hercegovina Hrvatska i dalje najvažniji vanjskotrgovinski partner BIH

Hrvatska i dalje najvažniji vanjskotrgovinski partner BIH

by Agencije

Hrvatska je u u prvom tromjesečju 2016. zadržala prvo mjesto na popisu najvažnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, podaci su koje je u utorak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Europska unija u cijelosti najvažnije je uvozno-izvozno tržište za BiH, a među njima prednjači Hrvatska iz koje je uvoz u BiH tijekom prva tri mjeseca povećan za 5,44 posto u usporedi s istim razdobljem 2015. godine. U tom je razdoblju iz Hrvatske u BiH izvezeno roba u vrijednosti od približno 533 milijuna konvertibilnih maraka (273 milijuna eura), dok je BiH u Hrvatsku izvezla roba u vrijednosti od 213 milijuna KM (109 milijuna eura), što je u usporedbi s 2015. godinom pad od 2,1 posto.

Pojedinačno je najveća vrijednost uvoza iz Hrvatske nafte i naftnih derivata, koji je dosegnuo vrijednost veću od 50 milijuna eura, slijedi električna energija na kojoj je Hrvatska izvozom u BiH zaradila oko 9 milijuna eura, a odmah nakon toga čokolada i čokoladni proizvodi u vrijednosti većoj od osam milijuna eura. BiH istodobno najveću vrijednost svog izvoza u Hrvatsku ostvaruje kroz isporuku električne energije, što je od početka ove godine dosegnulo vrijednost od 16 milijuna eura.

U prva tri mjeseca ove godine vrijednost ukupnog uvoza u BiH bila je oko 3,4 milijarde KM (1,7 milijardi eura). Više od 2,4 milijarde KM (1,2 milijarde eura) odnosi se na uvoz iz EU. S udjelom nešto većim od 13 posto u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatska je prvi partner BiH, slijedi Njemačka, s gotovo istim udjelom, a na trećem je mjestu Srbija s udjelom od 11,75 posto, koja ujedno prednjači na popisu trgovinskih partnera BiH među državama-članicama CEFTA-e.

Related Posts