Hrvatska glavni zagovornik Makedonije u euroatlanskim asocijacijama

Hrvatska će ostati glavni zagovaratelj pristupanja Makedonije euroatlantskim integracijama, poručila je u utorak ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u Skoplju nakon susreta s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.
“Hrvatska ima znanja kojima može pomoći Makedoniji” oko pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu, rekla je Pejčinović Burić, podsjetivši da je Hrvatska najprisutnija članica EU-a u Makedoniji što se tiče razmjene znanja, te da je hrvatsko veleposlanstvo kontakt točka Sjevernoatlantskog pakta u Skoplju, za što se prijavila i za idući trogodišnji ciklus.

“Proces pristupanja postaje sve složeniji, a mi smo zadnji ušli u EU. Uvijek je najbolje učiti od posljednjih članova jer su njihova znanja najsvježija i najprilagođenija”, rekla je ministrica koja je u dvodnevnom posjetu Makedoniji i koja se u utorak sastala i s premijerom Zoranom Zaevom, a susrest će se i s predsjednikom Gjorgeom Ivanovim i predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem.

Ponovila je kako makedonska vlada ima potporu Hrvatske u donošenju reformi koje su “ključ svakog napretka na putu prema euroatlantskim integracijama”, te da Hrvatska ostaje glavni zagovaratelj njezinog pristupanja tim savezima.

“Imate direktnu potporu i zagovarat ćemo da čim se riješi pitanje imena države kako bi se otvorili pregovori o pristupanju u dva saveza i da se Makedonija uključi na brzi način”, naglasila je Pejčinović Burić.

“Mislim da Makedonija to može, da je spremna, da ima sve predispozicije da onog časa kad krene u taj proces da to ide jako brzo, a Hrvatska će tu pomoći”, ustvrdila je ministrica, izrazivši uvjerenje da će u trenutku početka pregovora između Bruxellesa i Skoplja Makedonija biti spremnija od drugih država koje su ranije započele taj proces.

Makedonija i Grčka su se ove godine složile da će pojačati pregovore kako bi se riješio spor koji sprečava makedonske težnje za priključenjem NATO-u i Europskoj uniji.

Atena, koja poput ostalih članica obje organizacije ima pravo veta na priključivanje Makedonije, protivi se uporabi imena Makedonije tvrdeći da ono može podrazumijevati teritorijalne težnje prema sjevernoj grčkoj pokrajini istoga imena.

Makedonija se nada da problem može biti riješen do sastanka EU-a u lipnju i NATO summita u srpnju te predlaže zemljopisnu odrednicu kako bi osigurala jasnu razliku između dva imena.

“Prijedlozi su Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)”, rekao je krajem veljače premijer Zaev čija je vlada u znak dobre volje preimenovala zračnu luku u prijestolnici nazvanoj po helenskom osvajaču Aleksandru Velikom.

Hrvatska ministrica je u utorak pozdravila napore dviju vlada da se riješi to “teško i složeno pitanje”.

You may also like

0 comments