Hrvatska “dobar partner” Velike Britanije na području obrane – Fallon

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević potpisao je u ponedjeljak u Londonu s britanskim kolegom Michaelom Fallonom Memorandum o razumijevanju, kojim se formalizira suradnja dviju zemalja na području obrane. 

Kako je priopćila britanska vlada, ministar Fallon pohvalio je pritom hrvatsku ulogu u operacijama NATO-a i mirovnim misijama.

“Hrvatska je dobar partner Velike Britanije i naše oružane snage služe zajedno u sklopu NATO-a u Afganistanu i u Europi. Velika Britanija nastavit će igrati vodeću ulogu u NATO-u i pozdravljam hrvatsko sudjelovanje u Združenim namjenskim snagama visoke spremnosti kojima ove godine zapovijedamo”, rekao je Fallon.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish ocijenio je da je potpisivanje memoranduma “pečat” na izvrsnu suradnju dviju zemalja u obrambenim pitanjima.

“Hrvatska je Velikoj Britaniji važan saveznik i partner, bilateralno i u sklopu NATO-a”, istaknuo je Dalgleish, kako je priopćilo britansko veleposlanstvo u RH.

“Prošlog sam ljeta nazočio zajedničkoj vježbi naših vojnika na poligonu u Kninu i osobno sam se uvjerio u visok stupanj kompatibilnosti i spremnosti na razmjenu ideja i iskustava naših snaga”, rekao je.

Dodao je da je “Velika Britanija, kao globalna snaga, snažno predana NATO-u, koji smatramo temeljem europske obrane i sigurnosti, pa tako iznimno cijenimo Hrvatsku kao našeg saveznika.”

Britanski vojni izaslanik u Hrvatskoj, pukovnik John Kelly, naglasio je da se memorandumom “potvrđuje važnost i snaga naših odnosa.”

Zajednička vojna vježba britanskih i hrvatskih vojnih snaga, “Sava Star”, održat će se i ove godine, peti put zaredom.

Dobre odnose potvrđuje i susret predsjednica RH Kolinde Grabar-Kitarović s ministrom Fallonom u sklopu njezina posjeta Velikoj Britaniji u listopadu 2016.

Nadalje, hrvatska vojska sudjeluje u Združenim namjenskim snagama visoke spremnosti koje su 2017. pod zapovjedništvom britanskih vojnih snaga, a RH ima i časnika u Zapovjedništvu savezničkih snaga za brzo djelovanje.

You may also like

0 comments