Hrvatska će profitirati od predsjedavanja Unijom

Darko Horvat
InvestEU novi je program Europske komisije, koji će poduzetnicima pružiti nove i povoljnije izvore financiranja, a čiji ukupni investicijski potencijal doseže 650 milijardi eura.

Program InvestEU nastavak je proširenja strateškog plana za ulaganje Europske unije, poznatijeg kao Junckerov plan, koji bi trebao spojiti niz financijskih instrumenata. Može li na valu novog europskog plana profitirati i Hrvatska?

– Ono što naravno najviše ljude zanima i poduzetnike je jamstvena shema. Kroz jamstvene mogućnosti i poticaje otvarati dodatne izvore financiranja na dulju ročnost po povoljnijim uvjetima kako bi se dodatno stimulirala investicijska aktivnost, kazao je ministar financija Zdravko Marić na konferenciji “InvestEU: Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU”.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u Temi dana rekao je da je nova financijska omotnica vrlo velikog iznosa.

– Da nije punopravnog članstva RH u EU ne bi se danas gradio Pelješki most, ne bi se gradio LNG terminal i ne bi danas u rekonstrukciji bila pruga od Zagreba prema Budimpešti. Želja i namjera je da se pripremimo za jedan novi iskorak u investiranju ali na jedan malo drugačiji način, poručio je ministar.

Uz to što želimo ponoviti sve ono što se u posljednje dvije godine akcelerirano događa u povlačenju novca iz strukturnih fondova Unije, Horvat kaže da nova financijska omotnica Hrvatskoj može otvoriti jednu novu perspektivu i novi investicijski ciklus u infrastrukturu.

– Ta sredstva mogu koristiti mikro, mala i srednja trgovačka društva, a investicije moraju biti vezane uz nove tehnologije i inovacije. Niti ona socijalna komponenta nije izuzeta iz nove financijske omotnice, istaknuo je.

– Nova perspektiva koja se nudi u novoj financijskoj omotnici je otprilike slična ili ista onome što smo imali u prethodnome razdoblju. Jamstveni fond će omogućiti da se netko zadužuje i da iza njega, umjesto kolaterala samog trgovačkog društva, bude jedan financijski instrument koji će onda takav financijski aranžman u banci omogućiti, objašnjava Horvat.

Ukupna procijenjena financijska mogućnost programa doseže 650 milijardi eura. Hoće li dio tih sredstava biti uložen u Hrvatsku?

– Ako uzmete perspektivu da od tih 650 milijardi eura u Hrvatsku dođe samo 1 posto, to je dodatnih 6,5 milijardi eura. Svjesni činjenice da smo u ovoj financijskoj omotnici imali 10, 7 milijardi kroz 7 godina, uspijemo li kroz sljedeće 2-3 godine povući samo 1 posto od raspoloživih sredstava, mislim da bi trebali biti zadovoljni, ustvrdio je Horvat.

Kaže kako je Vlada prije nekoliko dana podijelila mladim inovatorima gotovo 32 milijuna kuna.

– U ovom trenutku raspisan je natječaj iz sredstava strukturnih europskih fondova u iznosu od 634 milijuna kuna temeljem strategije pametne specijalizacije. Tijekom sljedećega tjedna raspisujemo novi natječaj u istraživanje i razvoj. Samo tijekom prošle godine povećali smo investicije u taj sektor za 18,7 posto, rekao je Horvat dodavši da “dok nam ukupno hrvatsko gospodarstvo na zdravim temeljima raste po stopi od 3 posto, akcelerator novog i bržeg rasta u budućnosti su ove investicije u istraživanje i razvoj, u mlada i inovativna poduzeća”.

Govoreći o mogućoj novoj recesiji rekao je da se država priprema za takav scenarij.

– Meni je drago čuti da poduzetnici razmišljaju i o onim trenucima kada bi gospodarski rast mogao biti na nuli. I država se priprema. Ako su poduzetnici generator, onda Fondovi europske unije moraju biti akcelerator, ali moraju i nadomjestiti one izvozne programe koje u ovome trenutku slabe. Ne treba razmišljati o krizi, već treba tražiti nova tržišta i nove perspektive, poručio je.

Rekao je kako je održao obećanje dano radnicima Đure Đakovića.

– Radnicima Đure Đakovića danas je isplaćena plaća za rujan, a u četvrtak će se održati sastanak svih dionika. Vjerujem da Đuro Đaković ima perspektivu, a zasad se ne razmišlja o stečajnim ili kakvim drugim mehanizmima. Sjest ćemo, razgovarati i odabrati jednu od perspektiva koje se za Đuru Đakovića nude, najavio je Horvat dodavši da se o budućnosti te tvrtke razgovara i s američkom vladom ali i privatnim investitorima te da bi se rezultati tih razgovora trebali znati za nekoliko tjedana.

Horvat se osvrnuo i na tzv. afera WhatsApp. Kaže da se danas sastalo Predsjedništvo stranke i jednoglasno zauzelo stav da za one koji šire govor mržnje nema mjesta u HDZ-u, piše HRT.

You may also like

0 comments