Hrvatska će postati izvoznik energije

Hrvatska Vlada bliže je dogovoru s mađarskim MOL-om o novom dioničarskom ugovoru u Ini, a hrvatski članovi Uprave ubuduće će imati veći utjecaj na poslovanje kompanije, otkrio je jučer ekskluzivno na konferenciji Jutarnjeg lista “Energetska budućnost Hrvatske” ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

“Istina je da postoji lista koju usuglašavamo oko točaka gdje trebamo zajednički odlučivati i oko strategije kompanije. Ne može se dogoditi da direktori funkcioniraju izvan Zakona o trgovačkim društvima jer je neobično da hrvatski članovi Uprave imaju svu odgovornost, a da ne mogu upravljati procesima. I to su oni shvatili i prihvatili. Drugi dio se tiče zajedničkih odluka u što se investira, što je tržište, regija, što s rafinerijskim kapacitetima”, istaknuo je Vrdoljak na konferenciji u hotelu Esplanade na kojoj se okupilo stotinjak stručnjaka s područja energetike, piše Jutarnji list. Ministar Vrdoljak poručio je kako energetska politika mora biti u najmanju ruku regionalna te kako projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu nije politički popularan jer se najlakše zalagati za čist okoliš, ali da sve to, i turizam i bušenje i ekologija, mogu biti kompatibilni. “Najveći je rizik ne raditi ništa. Mi već 40 godina imamo platforme ispred Istre, nitko ih nije niti vidio. Jedna trećina hrvatske potrošnje dolazi s tih platformi. S tim argumentima trebamo raspravljati, a ne o tome tko više voli državu. I bez obzira na to koliko ću ja dobiti batina, nećemo stati. Hrvatska će biti energetski lider ovog dijela Europe i neću dozvoliti politiziranje” poručio je Vrdoljak.

Govoreći o Ini, Vrdoljak je potvrdio da su mađarskoj strani poslali prijedlog novog međudioničarskog ugovora te da su dobili korektan odgovor kako će sve dobro analizirati i dogovoriti idući krug pregovora. Citirao je i Orbána, s time da je umjesto MOL-a govorio o Ini: “Ina je perjanica hrvatske industrije, Ina je znanje, ona je perspektiva i ni po koju cijenu nećemo je dati. A on je vlasnik 25 posto MOL-a, a mi 44 posto Ine. Mislim da sam sve rekao” poručio je Vrdoljak. Otkrio je i u kojoj su fazi pregovori o novom ugovoru. “Javnost želi da mi to napravimo brzo, i ja bih to htio, ali ne po cijenu da nemamo nikakav utjecaj u Ini, da ne znamo jesu li zainteresirani za istraživanja, da ne znamo kako će to osigurati financijski, da nas ne pitaju o povezivanju sa strateškim kompanijama koje dolaze… Ako nemamo utjecaj u našoj najvećoj energetskoj kompaniji, onda ne trebamo ni imati dogovor. Dogovor samo može biti na obostranu korist. Nitko se ne petlja u model upravljanja, ali se petljamo u energetsku sigurnost zemlje i utjecaj sukladan vlasništvu” poručio je.

Janaf ove godine očekuje rekordnu dobit, najavio je predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević. Znači da bi neto dobit svakako trebala biti veća od 114,4 milijuna kuna koliko je iznosila lani. Da će tome biti tako, najavili su već i rezultati prvog tromjesečja u kojem je Janaf ostvario neto dobit od 29 milijuna kuna, 53 posto više nego godinu ranije. Govoreći na jučerašnjoj konferenciji Jutarnjeg lista “Energetska budućnost Hrvatske” poslao je vrlo zanimljivu poruku vezanu uz investicije. “U Hrvatsku će doći strane investicije kada naši investitori budu potpuno aktivni, ali mi stalno imamo otpor prema svemu stranome. Bilo bi najbolje kada bi vlast mogla provoditi oporbene programe “, zaključio je.

You may also like