Hrvatska blokira Srbiju u pristupu Europskoj uniji?

Radna tijela Vijeća Europske unije još nisu raspravljala o otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, doznaje se u srijedu iz europskih izvora, a pitanje priprema za otvaranje tog poglavlja maknuto je s dnevnog reda radne skupine za proširenje zbog primjedbi Hrvatske.

Radna skupina za proširenje trebala je u ponedjeljak razgovarati o pripremama za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom, ali je, kako se doznaje, to pitanje maknuto s dnevnog reda, jer je Hrvatska imala primjedbe. O otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima odlučuju zemlje članice EU-a konsenzusom.

O tim pitanjima se najprije raspravlja na razini radne skupine za proširenje, koju čine diplomati iz stalnih predstavništava zemalja članica, a njome predsjedava diplomat iz zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo.  Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova prije nekoliko je tjedana postavilo kao uvjete Srbiji za otvaranje poglavlja 23 da mora poštovati manjinska prava, surađivati s Haškim sudom i reformirati pravosuđe, što uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na području cijele bivše Jugoslavije.

To je ponovio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u srijedu prije sjednice hrvatske vlade. “Jasno je da potpuna suradnja s Haškim sudom mora biti u pregovaračkim mjerilima. Isto tako je vrlo jasno da Srbija ne može biti neka vrsta suca za sve zemlje bivše Jugoslavije za ratne zločine, uključujući i Hrvatsku. To je nedopustivo i to će morati biti dio pregovaračkih mjerila koje Srbija mora ispuniti”, rekao je Kovač.

Hrvatska također očekuje, nastavio je, da Srbija ispuni obveze iz međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina. “Očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u narodnoj skupštini i to temeljem zakona kao što to predviđa taj međudržavni sporazum između Hrvatske i Srbije”, rekao je Kovač.

You may also like

0 comments