HRT će podignuti spomenik Gordanu Ledereru

Na HRT-u je u četvrtak potpisan ugovor o izgradnji spomen-obilježja poginulom HRT-ovom snimatelju Gordanu Ledereru, koji je ubijen iz srpskog snajpera 10. kolovoza 1991. snimajući hrvatske branitelje u akciji na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, gdje će idući tjedan spomenik biti i otkriven.

S HRT-a je u četvrtak priopćeno kako je ugovor o izgradnji spomen obilježja u ime nacionalnog radija i televizije potpisao glavni ravnatelj Goran Radman, a u ime izvođača radova njihovi predstavnici Tomislav Kamenarić, Marina Šurbek i Slavko Vuco.

Spomenik Gordanu Ledereru “Slomljeni pejzaž” bit će svečano otkriven u ponedjeljak 10. kolovoza, na obljetnicu njegove pogibije, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora podižu ga Grad Hrvatska Kostajnica i HRT.

Glavni ravnatelj zahvalio je okupljenim izvođačima radova, koji su učinili sve kako bi projekt bio dovršen na vrijeme. “Hrvatska radiotelevizija ovime na neki način nadoknađuje ono što je možda trebalo i prije učiniti – iako smo spomenikom unutar HRT-a već odali počast našim poginulim kolegama. Međutim, sada smo odlučili odužiti se spomenikom svakomu od naših poginulih kolega, i to na mjestu na kojemu su izgubili život”, istaknuo je Radman.

Gordan Lederer poginuo je prvi, na početku rata, stoga je i izgradnja spomen-obilježja njemu u čast bila prva u planu, rekao je Radman, najavljujući i kako će HRT vrlo brzo započeti projekt izgradnje spomenika Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a koji je poginuo na radnome zadatku u Osijeku u kolovozu 1991. godine.

Gordan Lederer rođen je u Zagrebu 21. travnja 1958., a diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti. Bio je vrstan znalac snimateljskoga zanata, a 1988. počeo je raditi na HTV-u. Osim po snimkama sa samoga početka Domovinskoga rata poznat je i po drugim snimkama, pa je tako svojom kamerom zabilježio i stradanja Kurda u sjevernome Iraku, a kao snimatelj se angažirao od samih početaka agresije na Hrvatsku.

Snimao je događanja u Kruševu, Kninu, Lovincu, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je, nažalost, njegov posljednji zadatak. Njegove snimke “Banijska ratna praskozorja”, na kojima je u ranojutarnjoj izmaglici uhvatio lica hrvatskih vojnika, njihove poglede i kretnje pri izviđanju neprijateljskih položaja, popraćene pjesmom “Brothers In Arms” Dire Straitsa mnogima su ostale u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat, ističu na HRT-u.

You may also like

0 comments