Američki tehnološki div Hewlett-Packarda, koji će se do kraja godine podijeliti u dvije kompanije, poručio je u utorak da će ukinuti još 25.000 do 30.000 radnih mjesta kako bi se prilagodio padu potražnje za njegovim proizvodima. Već je prije HP najavio ukidanje oko 55.000 radnih mjesta u sklopu radikalnog višegodišnjeg plana restrukturiranja, koji uključuje oštro smanjenje troškova i podjelu na dvije tvrtke.

Jedna, koja će se zvati HP Inc, bavit će se proizvodnjom kompjutora i printera, dok će se druga, Hewlett-Packard Enterprise ili HPE, usmjeriti na brzorastuće područje hardvera i usluga za kompanije. Novi najavljeni rezovi smanjit će ukupan broj radnih mjesta u HP-a za najmanje 10 posto, s obzirom da je krajem prošle godine tvrtka u svijetu imala više od 300.000 zaposlenika. “Posljednjih godina puno smo učinili na smanjenju troškova i pojednostavljenju procesa, a ovaj posljednji potez isključit će potrebu za bilo kakvim budućim restrukturiranjem kompanije”, poručila je Meg Whitman, izvršna direktorica HP-a, u priopćenju.

Najavljeno ukidanje radnih mjesta dovest će do godišnje uštede od 2,7 milijardi dolara, dok će isti iznos biti uključen u troškove, počevši od četvrtog tromjesečja, poručio je HP. Ukidanje radnih mjesta postala je normalna stvar u toj 76 godina staroj kompaniji koja nastoji preusmjeriti svoje poslovanje prema kompjutorskoj opremi, uslugama i mrežnim sustavima za kompanije, a smanjiti ovisnost o prodaji PC-a, s obzirom da potrošači kupuju sve manje PC-a, a sve više pametnih telefona i tablet računala.

Drugi po veličini svjetski proizvođač osobnih računala ostvario je u 15 od posljednjih 16 kvartala pad prihoda, što je ponajviše posljedica pada prodaje PC-a. U proteklom su kvartalu prihodi od prodaje PC-a i printera pali 11,5 posto na godišnjoj razini. “Najavljeni broj radnih mjesta koja će biti ukinuta znatno je, nažalost, veći nego što se očekivalo i mislim da to samo pokazuje s kakvim je problemima HP suočen. Iskreno, nisam siguran da je HP završio s otpuštanjima”, kaže Charles King, predsjednik konzultantske tvrtke Pund-IT, koji očekuje da će se reorganizacija kompanije i ukidanje radnih mjesta nastaviti i u 2016. godini.

Related Posts