Horvat: Zakoni moraju olakšavati, a ne otežavati poslovanje

Tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u petak je na poduzetničkom aktualnom satu 20. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu, ocijenio da zakoni poduzetnicima trebaju olakšati, a ne otežati poslovanje.

Jednom od ključnih poruka aktualne vlade on smatra uspostavu poduzetništva bez prepreka. Tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje je podsjetio na nekoliko vladinih zakonskih prijedloga orijentiranih na pomoć gospodarstvenicima u ubrzanju sudovanja istaknuvši Zakon o parničnom postupku kojim je dio predmeta s trgovačkih preseljen u nadležnost općinskih sudova.

Najavio je da će se gospodarstvenici moći upisivati u sudske registre “iz fotelje”, te im neće biti potreban fizički kontakt s institucijama. Naglasio je da je u zadnjih nekoliko mjeseci među strateške uvršteno niz projekata ukupno vrijednih 20 milijardi kuna.

Tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić rekla je da je vlada za svog mandata uspjela potaknuti zapošljavanje, ponajprije prepoznavši potrebe poslodavaca pri čemu se, kako je rekla, najboljom pokazala mjera brzog osposobljavanje za poznatog poslodavca. Zaposleno je više od sto tisuća ljudi što je, kako je rekla, evidentirano preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Govoreći o porezu na dohodak, zamjenik ministra financija Saša Drezgić je kazao kako se dosta govori o promjeni njegovih stopa, ali da se svaka promjena odražava na lokalnu samoupravu, naglasivši da porezni sustav treba biti jednostavan i konkurentan.

Zamjenica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Sonja Bošnjak izvijestila je da to ministarstvo uspostavlja sustav uz koji će svaki poduzetnik dobiti korisničko ime i lozinku, te će na portalu moći odabrati natječaj koji ga zanima. Najavila je digitalizaciju sustava u sklopu koje će biti e-prijava, e-potpis i e-izvještaj čime će se smanjiti rokovi čekanja, a novac iz EU fondova postati dostupniji.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende je kazao da je u ovogodišnjoj turističkoj godini realizirano oko 40 novih i obnovljenih objekata uz direktne investicije do 700 milijuna eura, dok sljedeće godine očekuje 50 rekonstrukcija postojećih i gradnju novih objekata.

You may also like