Home Ekonomija Horvat: Maras ministarstvo zadužio za četvrtinu njegova proračuna

Horvat: Maras ministarstvo zadužio za četvrtinu njegova proračuna

by Energypress.net

Nakon što je preuzeo ministarstvo obrta i poduzetništva, HDZ-ov Darko Horvat nije mogao vjerovati svojim očima. Zbrajajući i pregledavajući knjige ministarstva utvrdio je kako je ministarstvo zaduženo za 25 posto svoga prorauna gotovo bez ikakve potrebe.

„Bivši ministar Gordan Maras ostavio mi je dugove od 45 milijuna kuna što znači da mi je gotovo 25 posto proračuna za 2016. godinu unaprijed zacrtano”, zavapio je Jutarnjem listu novi ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat nakon što je od SDP-ova nasljednika preuzeo instituciju u kojoj ga je, tvrdi, dočekalo neugodno iznenađenje. Horvat je zasjevši u ministarsku fotelju pregledao svu dostupnu financijsku i drugu dokumentaciju, no kako god zbrajao i oduzimao, ispadalo je da je bivši ministar Maras svom nasljedniku ostavio dugove u iznosu od gotovo četvrtine proračuna zbog čega se Horvat sada našao u nezgodnoj situaciji. Novi ministar poduzetništva i obrta za Jutarnji je taksativno prebrojio kako je došao do ove računice.

Kao prvo, dočekale su ga ugovorne obveze u iznosu od 7,6 milijuna kuna za program stipendiranja učeničkih deficitarnih obrtničkih zanimanja koji su, tvrdi, prema uvjetima ugovora trebali biti isplaćeni u 2015. godini, ali su iz njemu nepoznatih razloga ipak prebačeni u sljedeću. Potom je u 2015. godini, kaže Horvat, od ukupno 147 milijuna kuna namijenjenih za isplatu subvencija kamata za kredite poduzetnicima i obrtnicima, u novu godinu prebačeno 35 milijuna kuna, iako je riječ o obvezama koje su prema odredbama ugovora trebale biti isplaćene u drugoj polovici prošle godine. Preostala su još dva manja dugovanja – 302 tisuće neisplaćenih kuna na ime projekta Revitalizacije poslovnih prostora koji je ukupno bio težak 1,5 milijuna kuna, a u ovoj će se godini morati pronaći još 228 tisuća kuna, za koliko su ostali uskraćeni korisnici prošlo-godišnjeg projekta Klasteri i zadruge, teškog 4 milijuna kuna. “Ne znam iz kojih je razloga došlo do prebacivanja ovih obveza novom ministru, ali ukoliko bivši ministar nije imao novca za te programe, onda je upitno zašto je potpisivao ugovore. To dugovanje činit će nam prilične teško-će u definiranju proračuna za 2016. godinu jer sada moramo namaknuti45 milijuna kuna iz proračuna koji ukupno iznosi samo 200 milijuna kuna”, požalio se mini-star Horvat, dodavši kako se nada da će premijer Tihomir Orešković uvidjeti nužnost povećanja budžeta za poduzetnike.

Naime, Horvat smatra da bi budžet ministarstva trebalo podići najmanje na 400 milijuna kuna kako bi Hrvatska mogla financirati onih 15 posto troškova koje će biti dužna platiti za sve projekte poduzetnika financirane sredstvima iz fondova Eu-ropske unije. “S obzirom na našu dosadašnju komunikaciju, premijer Tihomir Orešković zna da je povećanje BDP-a moguće prvenstveno napraviti investicijama u sektoru poduzetništva i obrta u kojima se kroz narednih par godina može otvoriti 7 tisuća novih radnih mjesta”, izjavio je Horvat za Jutarnji list.

Njegov prethodnik Gordan Maras demantirao je Horvatove optužbe o dugovima poručivši novom ministru da 45 milijuna kuna, koje smatra spornima, ne isplati odjednom želi li nastaviti s transparentnim poslovanjem ministarstva. “Kada je u pitanju onih 35 milijuna kuna subvencija kamata za kredite, ministar bi morao znati da se krediti podižu na rok od sedam do osam godina što onda znači da se i kamate isplaćuju kroz taj period. Dakle, takva je dinamika otplate kamata za kredite unaprijed dogovorena, jednako kao i dinamika uplate subvencija za deficitarna učenička zanimanja jer školska godina, kao što svi znamo, osim u 2015. traje i u 2016. godini”, rekao je bivši ministar Maras.

Novom ministru Horvatu je također poručio da je SDP na-mjerno prekinuo s praksom koja je podrazumijevala da se sva sredstva za sve projekte obavezno isplate unaprijed, a kasnije više nikoga i nikad ne pita u što je i kako uložio novac

Related Posts