Home Ekonomija Horvat: Cilj je završiti godinu s deset puta više sredstava iz EU fondova

Horvat: Cilj je završiti godinu s deset puta više sredstava iz EU fondova

by Agencije

Prošla je godina u povlačenju sredstava iz EU fondova u segment malog i srednjeg poduzetništva bila skromna, odnosno povučeno je tek 57 milijuna kuna, a cilj je ovu godinu zaključiti s deset puta većim iznosom, istaknuo je u utorak ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat na predstavljanju projekata financiranih bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.

“Ako je 2015. u povlačenju sredstava bila skromna, i u segment malog i srednjeg poduzetništva je povučeno tek 57 milijuna kuna, želimo ovu godinu zaključiti s deset puta većim povlačenjem. Naš je cilj da se godina završi s ugovorima vrijednim 500 milijuna kuna”, istaknuo je Horvat na predstavljanju projekata koji su ispunili uvjete javnih poziva Ministarstva poduzetništva i obrta objavljenih u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Korisnici su bespovratna sredstva ostvarili putem tri poziva – “Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu” (pet ugovora), “Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP” (sedam ugovora) i “Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela” (dva ugovora).

Kroz te su pozive dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu većem od 82 milijuna kuna, a potaknuta su ulaganja u ukupnom iznosu višem od 258 milijuna kuna, kazao je Horvat, napominjući kako će te investicije omogućiti otvaranje 200-njak radnih mjesta. “Ako je 2015. bila godina učenja i stjecanja znanja, onda bi 2016. i 2017. trebale biti godine rutine i daleko veće mase povučenih sredstava”, kazao je.

Horvat je rekao kako u zadnja tri mjeseca Ministarstvo i Hamag-Bicro pokušavaju omogućiti poduzetnicima jednostavnija pravila i skratiti put od aplikacije do ugovora. Zbog toga se, kako je rekao, rade strukturne promjene kako bi se omogućilo da se što prije od aplikacije stigne do ugovora, od ugovora do konkretnog projekta i kroz njega do novih radnih mjesta.

Na skupu je predstavljeno nekoliko projekta koja su dobila novac iz EU fondova, među njima i projekt tvrtke Multinorm iz Cerne, koja se bavi konstruiranjem naprava i alata za zavarivanje za automobilsku industriju. Ta je tvrtka dobila 14 milijuna kuna bespovratna novca, a planira izgradnju objekta u Gradištu veličine 6.400 četvornih metara te otvaranje 22 radna mjesta.

Inače, pozivi “Ulaganje u proizvodnu tehnologiju” i “Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu” objedinjeni su u zajednički poziv Kompetentnost i razvoj MSP, koji je najveći objavljeni natječaj za poduzetnike u iznosu od 867 milijuna kuna. Projektne prijave podnosit će se sve do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. prosinca 2016. Poziv za turizam je također otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. prosinca ove godine, a njegova je vrijednost 304 milijuna kuna.

Related Posts