Home Energetika Horvat: Buduća vlada morat će moći značajnije utjecati na tržište

Horvat: Buduća vlada morat će moći značajnije utjecati na tržište

by Agencije

Tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je na “Energy market forumu” istaknuo kako bi, usprkos potpunoj liberalizaciji energetskog tržišta, buduća hrvatska Vlada morala imati mehanizam da kao nekakav “kvazi” regulator i u budućnosti utječe na tržišnu energetsku utakmicu.

“Iskoči li taj vlak koji zovemo tržišna utakmica iz kolosijeka i krene li priča po zlu, sveukupno hrvatskog gospodarstvo nema apsolutno nikakve šanse dođe li u situaciju da mora imati nekonkurentne cijene energenata. Ujedno, svi ti poticaji koje dajemo danas neće imati nikakvog smisla”, kazao je Horvat objašnjavajući funkciju državnog “kvazi” regulatora na četvrtoj regionalnoj konferenciji “Energy market forum”, koju organizira Poslovni dnevnik.

Hrvatska je, smatra Horvat, u proteklih pet godina imala priliku uskočiti u kompoziciju koju voze energetski najjače zemlje Europe, imala je priliku stvoriti poslovne odnose, kao i razviti tržište energentima.

Istaknuo je i kako se tehnologija potpornih mjera ne bi trebala koristiti za subvencije inputa trgovačkim društvima već bi se takva poticajna filozofija trebala iskoristiti za povećanje produktivnosti te otvaranje kvalitetnijih radnih mjesta. “Hrvatska mora poželjeti energetiku kao stratešku gospodarsku granu”, poručio je Horvat.

Želja mu je da se hrvatski poslovni subjekti iskorače u regiju te postanu regionalni igrači i to ne samo u energetskom sektoru. Sudionici konferencije raspravljali su o energetskoj problematici, pogotovo kroz prizmu jakog ciklusa liberalizacije hrvatskog energetskog tržišta proteklih godina.

Govoreći o budućnosti energetskog sektora, Dejan Ljuština, iz tvrtke PWC Hrvatska, istaknuo je kako se hrvatske energetske tvrtke presporo mijenjaju. “Hrvatska se energetska transformacija mora nastaviti, nema vremena za čekanje. Problem je što se ovdašnje kompanije sporo mijenjaju, i premalo investiraju”, kazao je Ljuština.

Naglasio je uz ostalo da to što je HEP-ODS (HEP-Operator distribucijskog sustava) danas profitabilan ne znači da će, ako se ne počne mijenjati, to ostati i u sljedećim godinama. Hrvatskoj, po njemu, apsolutno treba krčki LNG terminal jer će predstavljati značajan faktor energetske stabilnosti, a osim toga bit će i isplativ.

Predstavnik Ministarstva gospodarstva Domagoj Validžić tvrdi da su danas cijene svih energenata na povijesno niskim razinama pa je potreban oprez pri donošenju odluka o investicijama u energetski sektor jer će se one morati amortizirati desetljećima. “Energetika je bila i ostat će jedna od najvažnijih strateških grana Hrvatske”, kazao je Validžić dodavši kako će se nove energetska politika države temeljit na novim tehnologijama, što je izazov i prilika i za hrvatsko gospodarstvo.

Analizirajući trendove u poticanju čistog transporta, predstavnik Toyota centra Zagreb Dino Brekalo istaknuo je kako će se do 2020. svijetom prometovati 1,2 milijarde automobila. Samo u Europi, gdje trenutno prometuje 250 milijuna automobila, isti emitiraju čak 24 posto ugljičnog dioksida. Emisija štetnih tvari u atmosferu enormna je i zbog ispuha, ali i zbog procesa proizvodnje auta te njihovog transporta. Pritom su vozila na dizelski pogon štetnija za zdravlje ljudi, dok benzinski više štete okolišu. Svijet će stoga ustrajati na smanjivanju emisije štetnih ispušnih plinova. Ako je to moguće i na nulu, tvrdi Brekalo.

Alternativni, neusporedivo čistiji pogoni, poput električnih ili hibridnih vozila koja se i kod nas jako forsiraju, još uvijek imaju niz nedostataka da bi zavladali tržištem (dugo punjenje baterije, mali doseg, skupa cijena vozila), napomenuo je Brekalo.

Hrvatska u ovom trenutku ima relativno sigurnu opskrbu energentima, a uspije li u sljedećih nekoliko godina izgraditi konkurentne proizvodne izvore, prvenstveno električne energije, postat će konkurentna zemlja, stvoriti okruženje za nove investicije te osigurati konkurentnu cijenu energenata, kazao je u utorak tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. “Svakom poduzetniku da bi investirao trebamo ponuditi određene komparativne prednosti, a jedna od njih je konkurentna cijena energenata. To nam je u ovom trenutku strateški cilj”, rekao je Horvat uoči konferencija “Energy Market Forum” u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Horvat kaže i da iduće kratko vrijeme, dok tržište ne bude određivalo cijenu električne energije, država mora imati regulatorni mehanizam kako bi cijena energenata bila u interesu hrvatskog gospodarstva. “Nedugo prije nas imali smo Vladu koja je u dvije godine jednostranim odlukama povećavala tarifu. Ne znam zašto se isto takvim političkim odlukama ta tarifa ne bi mogla smanjiti. U ovo kratko vrijeme dok Hrvatska ne postane zemlja u kojoj tržište određuje cijenu, moramo ostaviti modalitet da jednim regulatornim mehanizmom i država ima mogućnost da se cijena energenata kreće u interesu hrvatskog gospodarstva”, rekao je Horvat na upit kako kratkoročno smanjiti cijenu struje odnosno hoće li se i dalje političkim odlukama utjecati na tu cijenu.

Upitan ima li temelja za obećanje o jeftinijoj energiji, posebice električnoj energiji za građane i poduzetnike, Horvat je odgovorio da u situaciji kada imamo opskrbljivača koji drži gotovo 90 posto tržišta i koji u poslovnoj godini ostvari enormnu dobit, ako se klasificira regulirana od tržišne djelatnosti, i ako u tržišnoj djelatnosti postoji dobit, onda ima prostora za smanjenje cijene kilovatsata. “Treba osmisliti model unutar kojeg će se zarada plasirati u novu investiciju, a sve s ciljem izgradnje proizvodnih konkurentnih objekata gdje ćete energente barem u jednoj mjeri proizvoditi dostatno za potrebe građane i poduzetnike. Ako to uspijete onda postajete uspješna i dijelom neovisna nacija i zemlja”, rekao je Horvat, dodajući kako se, ako se velik dio energenata kupuje na vrlo zahtjevnom liberaliziranom tržištu, osobito spot tržištu, ne može dugoročno projicirati ni planirati kakve će biti cijene.

Odgovarajući na upite o najavljenom povećanju naknade za obnovljive izvore energije (OEI) te izjavama ministra gospodarstva Tomislava Panenića da bi to opskrbljivači trebali preuzeti na sebe, Horvat je rekao kako mu se čini da je sustav obnovljivih izvora u zadnjih pet godina “ušao u jednu blago slijepu ulicu”.

Naglasio je i kako sustav energetske ravnoteže između temeljne, klasične proizvodnje električne energije i obnovljivih izvora, “mora voziti u dva paralelna kolosijeka, gdje jedan neposredno ili posredno utječu na drugi”, odnosno da je potreban miks tih izvora za konkurentnu cijenu.  “Obnovljivi izvori su energija budućnosti, ali u jednom izbalansiranom energetskom miksu u kojem je potrebno imati razne proizvodne tehnologije kako bi u konačnici imali konkurentnu cijenu kilovatsata. Ako vi danas raznim subvencijama, koje mogu biti praćene ili iz proračuna ili neki drugi način, stimulirate ovakvu proizvodnju, u jednom će se trenutku sustav slomiti. Jer sve ono što se danas temelji na subvencijama, a nema realno tržište i realnu metodologiju za utvrđivanje tarifnih stavki nema nikakvu perspektivu”, kazao je Horvat.

Na novinarski upit jesu li krivi oni koji razvijaju i potiču alternativne izvore i energetske kapacitete ili oni koji nisu gradili potrebne standardne elektroenergetske kapacitete, Horvat je napomenuo kako su ga nedavno kolege s kojima je razgovarao pokušali uvjeriti da Hrvatska u ovom trenutku nije energetski uvozno ovisna zemlja. “Ja odgovorno tvrdim da je. Odgovorno tvrdim da nam treba i sustav obnovljivih izvora, ali i temeljna energetska proizvodnja. Dakle izbalansirana iz konvencionalnih izvora i regulacija definirana proizvodnjom električne energije iz plina kao jedna fleksibilna mogućnost”, rekao je.

Dodaje kako u razvoju elektroenergetskog sustava jedne države treba dobro sagledati koje su potrebe i mogućnosti te što je cilj. “Onog trenutka kada energetski sektor postane strateška grana hrvatskog gospodarstva i kada profunkcionira u pravom smislu tržište energentima na području Hrvatske, kada energija postane realna, prava burzovna roba, onoga trentka kad ćemo sve naše potrebe ugovarati po burzovnim cijenama, u tom trenutku Hrvatska ima šansu. Do tada bojim se da je jako puno špekulacije i jako puno špekulacije koja direktno utječe na cijenu energenta”, istaknuo je Horvat.

Related Posts