Hong Kong na putu bez povratka?

Analiza
Nastavljaju se neredi u Hong Kongu. Na ulicama je sve više nasilja – prosvjednici blokiraju prometnice, podižu barikade, uništavaju podzemnu željeznicu.

U posljednjim sukobima policija je opet pucala na prosvjednike, a zapaljen je i jedan muškarac.

Dok su demonstranti pokušavali blokirati prometno raskrižje, što se moglo pratiti uživo na Facebooku, policajac je izbliza upucao 21-godišnjeg prosvjednika. Nakon operacije ranjeni mladić u kritičnom je stanju.

– Prometni policajac, koji nije bio pod punom spremom, uhitio je prosvjednika, pa ga je opkolilo nekoliko osoba. Izvukao je pištolj kao upozorenje, no prosvjednici su ga pokušavali otuđiti. U tom trenutku policajac je mislio da će im to i uspjeti. Ispalio je tri metka, jedan od njih pogodio je prosvjednika u abdomen. Vjerujemo da taj policajac nije htio nikomu nauditi, kaže Tse Chun-Chung, glasnogovornik hongkonške policije.

U današnjim neredima ozlijeđeno je 60-ak ljudi, navode hongkonške vlasti. Policajac na motoru snimljen je kako se namjerno zalijeće u prosvjednike, policija ispituje slučaj.

Nakon međusobne svađe, prosvjednici su pretukli i zapalili jednog pristašu politike službenog Pekinga. I on je u kritičnom stanju, u bolnici.

– Je li ljudski život bezvrijedan ako netko ima drukčije političko stajalište? One koji optužuju policiju da smo ubojice pitam – niste li i vi ubojice?, zapitao je Tse Chun-Chung.

Nakon okršaja u trgovačkim centrima tijekom vikenda, fronta sukoba preselila se i na sveučilišne kampuse.

– Iako sam tinejdžer imam odgovornost učiniti nešto za ovo društvo jer volim Hong Kong, koji je moj dom. Može me uhititi policija i mogu me mučiti do smrti, ali nije me briga! Ako nešto ne učinimo, Hong Kong nema budućnosti!, ističe jedan prosvjednik.

Autoritarni režim koristi se pametnom tehnologijom. Zato prosvjednici i razbijaju kamere za nadzor. I skrivaju svoj identitet, iako su prošloga mjeseca gradske vlasti zabranile nošenje maski na licima.

– Ne bojimo se. Jedino od čega strahujemo jest da Hong Kong ne postane nova verzija regije Xinjiang, gdje žive Ujguri. Jer kineska vlada uvodi i kod nas sustav prepoznavanja lica. Nosimo maske kako bismo prosvjedovali protiv takvog Big Brothera, dodaje drugi prosvjednik.

Hongkonške vlasti poručuju – nasilje je nadraslo zahtjeve prosvjednika za demokraciju, a oni sami uništavaju društvo te su postali neprijatelji naroda, piše HRT.

– Ako i dalje postoji razmišljanje da će se eskalacijom nasilja izvršiti pritisak na hongkonške vlasti kako bi zadovoljile tzv. političke zahtjeve, jasno i glasno poručujem – to se neće dogoditi, poručila Carrie Lam, izvršna upraviteljica Hong Konga.

24 uzastopna tjedna svjedočimo rastakanju nekad prosperitetnog društva i poželjne adrese za mnoge, i Kineze i strance. Je li Hong Kong doista krenuo na put bez povratka?

You may also like

0 comments