Honduras je dobio novog starog predsjednika

Dosadašnji predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez proglasio se u nedjelju navečer pobjednikom predsjedničkih izbora prije proglašenja službenih rezultata te po završetku glasovanja obilježena strahom od neregularnosti.
“Prebrojavanje je više nego jasno i neosporno, pobijedili smo na ovim izborima”, izjavio je Hernandez pred pristašama Nacionalne stranke (Partido Nacional, PN, desnica).

Nešto kasnije je jedan od njegovih glavnih protivnika Salvador Nasralla (64) i kandidat Saveza za protivljenje diktaturi, koalicije lijevih stranaka, također izjavio da je u vodstvu.

Prema anketi koju je objavila tv mreža Televicentro, koju se inače smatra vjerodostojnom, Hernandez je osvojio 43,93 posto glasova, a Nasralla 34,70 posto. Osam sati nakon završetka glasovanja, zasad nisu objavljeni nikakvi službeni rezultati.

Oporba je osudila odluku Ustavnog suda da dopusti kandidaturu aktualnom predsjedniku Hernandezu dok Ustav zabranjuje bilo kakav reizbor.

Stigavši na vlast 2013. nakon izbora osporavanog na ljevici, Juan Orlando Hernandez (49) nalazi se među tri kandidata, od devet, koji su imali priliku pobijediti na glasovanju sa samo jednim krugom.

Uz Nasrallu, televizijskog novinara, u vodećem je trojcu i Luis Zelaya (50) iz Liberalne stranke, također desne formacije. Nasralla i Zelaya upozorili su da neće priznati reizbor predsjednika Hernandeza.

You may also like

0 comments