Hollandeu potpora u stranci pada, morat će na predizbore

Francuski predsjednik Francois Hollande možda će morati na stranačke predizbore prije predsjedničkih izbora iduće godine, rekao je u nedjelju predsjednik francuskih socijalista, budući da zadnje ankete pokazuju da Hollandeova potpora u javnosti i dalje pada.

Aktualni francuski predsjednik tradicionalno predstavlja svoju stranku na izborima, bez prethodnih predizbora. No Hollandeov rejting tako je slab da vjerojatno ne bi pobijedio ni čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen niti bilo kojeg drugog kandidata kojeg desni centar izabere na svojim predizborima kasnije ove godine.

Hollande je prošli tjedan rekao da još nije odlučio hoće li se kandidirati na izborima 2017. i nije odustao od svojeg obećanja da to neće učiniti ako uvjerljivo ne zaustavi uzlazni trend nezaposlenosti, koja iznosi 10,6 posto, najviše u zadnjih 18 godina.

Ako se odluči kandididati i ako se održe predizbori, to će biti prvi put da aktualni francuski predsjednik ima protukandidata u vlastitim redovima. Predsjednik Socijalističke stranke Jean-Christophe Cambadelis rekao je za Journal du Dimanche da bi prosinac ili siječanj mogli biti dobro vrijeme za predizbore, koje traže mnogi članovi stranke zbog Hollandeove sve veće nepopularnosti. “Ako ti predizbori, bez uvjeta i predrasuda, omoguće izbor najboljeg kandidata ljevice, to je dobra ideja i moraju biti organizirani”, rekao je. “Ne brinem se. Mislim da je najuvjerljiviji kandidat u vrijeme krize predsjednik (Francois Hollande)”, dodao je.

You may also like

0 comments