Hollande: Želi li Britanija samo veto u EU?

Francuska želi dogovor kako bi se spriječio izlazak Velike Britanije iz Europske unije, ali ima “još posla” koji treba obaviti kako bi se osigurao sporazum na summitu EU ovaj tjedan, rekao je u ponedjeljak izvor iz ureda francuskog predsjednika Francoisa Hollandea nakon sastanka s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

“Postoji politička volja za dogovor”, ali “ima još posla, napose u vezi s gospodarskim upravljanjem”, rekao je isti izvor, nakon razgovora francuskog predsjednika i Camerona u Elizejskoj palači, prenosi agencija AFP. Nastojeći osigurati potporu pojedinih zemalja članica prije summita EU u četvrtak u Bruxellesu Cameron je razgovarao sat vremena s Hollandeom, a u utorak će razgovarati s članovima Europskog parlamenta.  Cameron se nada postići dogovor tijekom summita 28 članova kako bi izbjegao da Britanci na referendumu glasaju za izlazak iz EU.

Čelnici 28 zemalja članica u četvrtak i petak trebaju postići dogovor o reformama koje je zatražila Velika Britanija u sklopu priprema za referendum na kojem će se građani te zemlje izjasniti žele li ostati ili napustiti Europsku uniju.  Prijedlog sporazuma pripremio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji prije summita obilazi Pariz, Bukurešt, Atenu, Prag i Berlin kako bi osigurao što širu političku potporu za dogovor s Britanijom.

Najosjetljivije pitanje u pregovorima odnosi se na socijalne naknade koje Velika Britanija želi ograničiti za radnike iz ostalih članica EU-a u prve četiri godine njihova boravka u toj zemlji. U vezi s tim pitanjem u ponedjeljak su u Pragu razgovarali čelnici Višegradske skupine – Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske kako bi usuglasili zajednički stav. Francuska želi ograničiti britanska prava da se miješa u odluke eurozone. Ona odbija da devet zemalja izvan eurozone mogu blokirati odluke za 19 članica eurozone.

Zaštita interesa zemalja nečlanica eurozone je pitanje “koje mora biti riješeno, ono je bitno za Veliku Britaniju”, rekao je, međutim, u ponedjeljak u Bruxellesu britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

You may also like

0 comments