Hollande ustraje na zakonu o radu usprkos prosvjedima

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u petak da će “ustrajati” na donošenju nacrta zakona o radu jer je “to dobra reforma”, usprkos brojnim blokadama i valu prosvjeda od kojih je zadnji održan u četvrtak.

“Ustrajat ću jer mislim da je to dobra reforma i da moramo ići dalje u njezinu prihvaćanju”, rekao je francuski predsjednik na tiskovnoj konferenciji nakon završetka summita G7 u Ise-Shimi, u Japanu, istaknuvši da “nije vrijeme da se otežava položaj francuskog gospodarstva”. “Naša prva zadaća, na što sam upozorio vladu i građane, jest učiniti sve da bismo opskrbili potrošače gorivom, osigurali najvažnije javne usluge, omogućili prijevoz svima i osigurali dobro funkcioniranje gospodarstva”. “Donijeli smo nužne mjere i dalje ćemo ih donositi, uvijek poštujući slobode, od kojih je prva sloboda kretanja”, istaknuo je.

Hollande je napomenuo da “iako je dijalog uvijek moguć, nikada se ne smije temeljiti na ucjenjivanju”.Predsjednik Hollande je ipak ostavio mogućnost za promjene. “Tekst će doći u Senat a onda će se vratiti u Narodnu skupštinu – to je mjesto na kojemu se rasprava treba voditi i, zasad, nigdje drugdje”, dodao je. “Htio bih da možemo ići do kraja”, istaknuo je, dodavši da će “Francuzi dati svoju ocjenu” kada se tekst “počne provoditi u rujnu”.

Govoreći o 2. članku zakona koji u vezi s određivanjem radnog vremena daje prednost kolektivnom ugovoru i općenito o “filozofiji teksta”, Hollande je poručio da “ništa ne treba mijenjati”. Francuski sindikati pozvali su u petak na nastavak prosvjeda u vrijeme kada je val štrajkova zbog spornih izmjena zakona o radu poremetio promet i opskrbu gorivom diljem zemlje. Sindikati su izdali zajedničko priopćenje u kojemu pozivaju svoje članove da podrže prosvjede u industrijskom sektoru kako bi izvršili pritisak na Hollandovu vladu.

U Parizu i drugim gradovima u četvrtak su izbili neredi tijekom prosvjeda protiv planiranih refomi, a policija je odgovorila suzavcem i privođenjem izgrednika. Planirane reforme, koje uključuju produženje radnog tjedna i lakše otpuštanje zaposlenih, već tjednima izazivaju prosvjede i štrajkove u Francuskoj.

You may also like